Hinder door SAIL Amsterdam

0

Voor de intocht van SAIL Amsterdam is het sluizencomplex in IJmuiden vandaag gestremd van 09.00 uur tot 17.00 uur. Ook de scheepvaart op het Noordzeekanaal en het IJ is gestremd.

Achter de parade wordt de vaarweg vanaf weer vrijgegeven als het verkeersbeeld dit toelaat. Er geldt vandaag in het gehele gebied een maximale snelheid van 6 kilometer per uur. Tot het eind van het evenement, maandag 23 augustus 15.00 uur, geldt deze maximale snelheid tussen de monding van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Stenen Hoofd.

Ook dit jaar wordt grote drukte verwacht op het water. De maximumsnelheid is daarom 6 kilometer per uur. (foto Stichting Sail Amsterdam)

Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagavond wordt het IJ gestremd 21.30 uur tot 22.30 uur voor het afsteken van vuurwerk. “Nadat de vaarweg weer is vrijgegeven is het meestal enorm druk met kleine pleziervaart. Pas uw snelheid hier op aan. 6 km per uur is dan echt het maximale”, waarschuwt Andries de Weerd, regiocoördinator van Koninklijke Schuttevaer voor de regio IJsselmeer en Noord-Hollan, op de website van de vereniging. De beroepsvaart wordt indien noodzakelijk begeleid door een vaartuig van de Havendienst Amsterdam.
Tijdens het vertrek van Sail op maandag zijn de Midden- en Noordersluis in IJmuiden van 11.00 uur tot 15.00 uur gestremd. De kleine beroepsvaart kan dan door de Zuidersluis.

Ligplaatsen
SAIL 2010 heeft nog een hinderlijk gevolg voor de beroepsvaart, aldus De Weerd: de partyvloot legt beslag op ligplaatsen. “Deze schepen moeten hun klanten en proviand ergens aan boord nemen en hebben kades toegewezen gekregen die ‘normaal’ beschikbaar zijn voor het beladen en lossen van zee- en binnenschepen. Dus in ‘onze’ havens.”

Haven Amsterdam zet social media in om bezoekers en geïnteresseerden ‘live’ te informeren over het nautische deel van dit spektakel. Op www.portofamsterdam.nl/sail kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen bij het evenement. Er is een webcam, een blog en bezoekers kunnen SAIL-ervaringen uitwissselen.

“Dit is wel in overleg gegaan met de eigenaren van deze kades, maar niet met de binnenvaart. Dit levert een behoorlijke beperking op van onze afmeermogelijkheden bij onze klanten.”
Daarnaast is de chartervloot (de fietsvakantieschepen) deze dagen verdreven uit het Oosterdok. Die schepen hebben nu steigers in het oostelijke gedeelte van de Houthaven toegewezen gekregen om hun gasten aan boord te nemen. De andere beroepsvaart hier daar dit weekend dus ook geen ligplaats nemen.

De Weerd roept schippers op rekening met de feestvierders en met elkaar te houden . “Dit feestje is leuk, eens in de vijf jaar moet kunnen, maar wel een beetje rekening met elkaar houden…Want feesten doen we samen!”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.