- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRent-a-Ship slaat aan

Rent-a-Ship slaat aan

- Advertentie -

Delen

Deze week is cruciaal voor het welslagen van het plan waarmee Anton van Megen schippers de kans wil geven meer geld te verdienen. Afgelopen weekend passeerde het project Rent-a-Ship het aantal van honderd deelnemers en een dezer dagen verwacht Van Megen meer dan 400.000 ton aan scheepsruimte beschikbaar te hebben. Het eerste samenwerkingsverband wordt volgende week opgericht en het tweede wordt meteen voorbereid.

Anton van Megen heeft zich opgeworpen als de bestrijder van de crisis in de binnenvaart. Vorig jaar lanceerde hij de EUBO (European United Barge Owners) en de website www.schippersvoorschippers.nl om schippers de kans te geven zo veel mogelijk informatie met elkaar te delen, de markt transparanter te maken en daarmee het onder de kostprijs varen te stoppen. Hoewel er veel van de website gebruik werd gemaakt, is hij daarmee gestopt omdat het ook als een uitlaatklep ging dienen voor mensen die hun frustraties kenbaar wilden maken. Bovendien veranderde de markt er niet door.

Vaste huurprijs
Het streven naar transparantie ligt ook ten grondslag aan het nieuwe plan om een grote groep schippers samen te brengen in een samenwerkingsverband en gezamenlijk de scheepsruimte tegen een vaste huurprijs aan te bieden aan bevrachters en verladers. De schippers kunnen rekenen op een minimum vergoeding van 50 cent per ton per dag.
Afgelopen vrijdag waren er 97 schepen ingeschreven met een totaal van 307.000 ton laadruimte. Het zijn niet alleen nieuwe, grote schepen, maar voorlopig zijn die wel in de meerderheid. “Er zijn schepen met bouwjaar 1955 en 1970, maar de meeste schepen zijn van na 2000”, vertelt Anton van Megen. “18 zijn kleiner dan 100 meter, 51 tussen de 100 en 120 en 28 boven de 120 meter.”

Pool
De schippers die zich hebben aangesloten, hebben daarvoor getekend. Het zijn geen vrijblijvende toezeggingen. “Wij hebben de bevrachter en de verlader wat te bieden”, aldus Van Megen. “Een pool van schepen, die kwaliteit en veiligheid garandeert, die dankzij het tracking & tracing-systeem efficiënt en zuinig vaart en daarmee de duurzaamheid garandeert.”
Op 31 augustus wordt in Zwijndrecht – de locatie wordt nog bekendgemaakt – de eerste ledenvergadering gehouden, waar de puntjes op de i worden gezet. “Daar worden voor het eerste samenwerkingsverband een voorzitter, penningmeester en secretaris benoemd.”
Bij 160 deelnemers verwacht Van Megen ‘strategisch’ uit de voeten te kunnen op de markt. Maar volgens de mededingingswetgeving mag een commercieel samenwerkingsverband – waarbij de ondernemers dus onderling een prijs afspreken – niet groter zijn dan 500.000 ton laadvermogen. Als de toestroom van schippers dus aanhoudt, zal die grens spoedig worden overschreden. “In week 35 kunnen we al met de voorbereiding beginnen van een tweede coöperatie.”

Buurman
Dat optimisme van de ondernemende Amsterdammer is wel verklaarbaar. Van Megen heeft veel losgemaakt, gezien de vele discussies die in de gangboorden en op internet plaatsvinden. De aarzelingen van schippers betreffen vooral de soms jarenlange relatie die ze hebben opgebouwd met hun vaste bevrachter. “Ik had net nog een schipper aan de lijn tegen wie de bevrachter had gezegd dat hij nooit meer terug hoefde te komen als hij zich bij de EUBO zou melden.” Dat zou een risico kunnen zijn voor die schipper als het EUBO-samenwerkingsverband volledig wordt genegeerd en de aangeslotenen met hun schepen drie weken tegen de kant moeten liggen.
“Dan zal het onttrekken van 160 schepen aan de vrije markt toch wel het effect hebben dat de prijzen zullen aantrekken”, geeft Van Megen ook daar een positieve draai aan. Maar dat verwacht hij niet. “Ik heb zeker nog 300 toezeggingen van schippers die zich aan zullen sluiten ‘zo gauw de buurman dat ook doet’.”
Allicht dat er al heel wat buurmannen zijn, die zich hebben aangesloten. Volgende week, direct na het oprichten van de eerste coöperatie, zal Van Megen gesprekken beginnen met bevrachters en verladers en hun persoonlijk zijn visie overbrengen. Zeker naar de bevrachters toe heeft hij een boodschap: “Het is absoluut niet mijn bedoeling dat er bedrijven failliet gaan. Het doel is een gezonde binnenvaart. Er moest iets gebeuren. Het is de enige manier om de crisis in de binnenvaart op te lossen en het gaat goed komen. Financieel zit het goed in elkaar. Er hebben een grote bank en administratiekantoren aan meegerekend.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -