- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHet milieu, de binnenvaart en de grote leugens

Het milieu, de binnenvaart en de grote leugens

- Advertentie -

Delen

Over binnenvaart schijnt men allerlei onzin te mogen schrijven, over het milieu ook. En een combinatie daarvan maakt dus een tendentieus artikel dat wij kunnen lezen op de site van RTV Rijnmond.

Daarin staat: “De binnenvaartsector geldt als vervuilend. Veel schepen zijn oud. Eigenaren aarzelen om ze te vervangen omdat nog onduidelijk wat de beste aandrijving is om de uitstoot van de schepen terug te dringen.”

Hier wordt de binnenvaartsector weggezet als “vervuilend”. Dat is nogal een uitspraak die zeker niet gestoeld is op cijfers en statistieken. Bovendien weet de journalist kennelijk niet dat de motoren van de schepen gewoon vervangen worden, ook bij oudere schepen. De lezer wordt verkeerd voorgellicht met het onzinverhaal dat de schepen (in zijn geheel) vervangen zouden moeten worden om milieuvriendelijker te worden.

Met welke beroepsvereniging, zoals wij zijn, heeft TV Rijnmond contact opgenomen om het verhaal te verifiëren? Waar blijft hoor en wederhoor, waar blijft de onderzoeksjournalistiek? Gewoon meehuilen met de wolven in het bos?

De bedrijven (in dit geval Nedcargo en “een grote bierbrouwerij”) profileren zich op een manier die niet deugt, als zijnde milieuvriendelijk, over de rug van al die goedwillende, hardwerkend slecht verdienende (ronduit uitgebuite) binnenvaartschippers, die hier even een trap na krijgen. Schande voor deze journalistiek!

De aannames wat betreft  die “schonere” systemen (denk aan de CCR2 binnenvaartmotoren, de “schone” autodiesels, maar denk ook aan zaken als de opbrengst van windenergie) wordt helaas vaak veel te optimistisch, op het frauduleuze af, naar voren gebracht.

Denken aan het milieu is prima, maar laten we allemaal wel eerlijk spel spelen graag! Misschien komen we dan echt aan een betere, schonere en meer leefbare wereld toe (op alle gebieden).

De ASV heeft van RTV Rijnmond een rectificatie gevraagd.

 

Sunniva Fluitsma
voorzitter ASV

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -