- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHerstel stuw Grave begin zomervakantie klaar

Herstel stuw Grave begin zomervakantie klaar

- Advertentie -

Delen

De herstelwerkzaamheden van de stuw bij Grave zijn eind juli klaar. Dan is de stuw weer operationeel. Vorige week zette Rijkswaterstaat de Maas stukje bij beetje droog met een zogenaamde droogzetkuip. Medewerkers van RWS kunnen inspecties en reparaties uitvoeren aan de fundering van de stuw. De hele operatie rond het herstel van de stuw kost zeker 20 miljoen euro.

De stuw bij Grave werd 29 december 2016 stukgevaren door de afvarende Duitse tanker Marie Valentina. Door nog steeds onbekende oorzaak voer het schip niet de sluisingang in, maar richting de daarnaast gelegen stuw onder de Thompsonbrug. Er volgde een enorme klap in de dichte mist, waarbij het schip dwars door de stuw voer. De 2.000 ton benzeen, die de dubbelwandige tanker vervoerde, lekte niet doordat het binnenschip niet brak of plooide. De stuw liep wel zware averij op.

Directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Eric Diepstraten: “Er zit in de stuw een gat in de staanders, waar de tanker doorheen is gegaan. Daar zaten de zgn. jukken, die gevonden zijn in het water of verwijderd zijn om geheel vernieuwd of hersteld te worden. Dat is de schade, die we boven het water hebben vastgesteld. Om de schade te bepalen onder water gebruiken we een droogzetkuip. Dat is een soort koker, die we op de bodem zetten. Deze droogzetkuip zetten we vast op de constructie van de stuw. Daarna pompen we het water eruit. We kunnen dan de bodem inspecteren en herstelmaatregelen uitvoeren. Als straks de jukken terugkeren, kan de stuw op een goede en veilige manier werken.”

Testen

Door de aanvaring raakten vijf jukken van de stuw beschadigd. Deze worden op de werkplaats in Rotterdam gerepareerd en in elkaar gezet. Als ze klaar zijn, worden ze aan de stuwbrug gemonteerd. Alle nieuwe en gerepareerde onderdelen worden dan getest. Als dat in orde blijkt, kan de tijdelijke breuksteendam worden afgebroken en eind juli is de stuw dan weer operationeel. Dus nog voor het hoogwaterseizoen dat meestal na 1 oktober begint.

20 miljoen

Tijdens een bijeenkomst op vrijdag 21 april op het stuw- en sluizencomplex in Neder-Asselt zei Van Diepstraten dat Rijkswaterstaat de 20 miljoen kostende reparatie van de stuw bij Grave voor eigen rekening neemt. Hij verklaarde voorts, dat Rijkswaterstaat het gewoon als maatschappelijke kosten beschouwt. Mogelijk zullen de kosten voor deze operatie nog verder stijgen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt eind september met een evaluatierapport over het ongeval bij Grave. Rijkswaterstaat, de betrokken waterschappen en veiligheidsregio’s hebben bureau Berenschot opdracht gegeven onderzoek te doen. Berenschot verwacht eind mei met een rapport te komen.

Tekst: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -