- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsContaineroverslag Rotterdam schiet omhoog

Containeroverslag Rotterdam schiet omhoog

- Advertentie -

Delen

In de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent meer overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de containersector noteert een dikke plus: 8,8 procent meer TEU’s. De totale hoeveelheid overgeslagen goederen nam toe tot 119,3 miljoen ton.

“Voor containers was dit kwartaal het beste ooit en was maart een recordmaand”, zegt Allard Castelein tevreden. De CEO van Havenbedrijf Rotterdam stelt: “De Rotterdamse containerbedrijven hebben sterk gepresteerd in een markt die maar beperkt groeit. We moeten niet te vroeg juichen, maar met de voor Rotterdam gunstige nieuwe vaarschema’s die deze maand ingaan, lijkt dit voor Rotterdam een goed containerjaar te worden.”

Maasvlakte 2

De overslag van containers was in gewicht met 10,8 procent (34,3 miljoen ton) nog groter dan in TEU’s. Havenbedrijf Rotterdam denkt dat de groei groter is dan in andere zeehavens.

De nieuwe terminals op Maasvlakte 2 draaien steeds beter en rederijen hebben forse hoeveelheden transshipment-lading – die eind 2015/begin 2016 naar elders was verschoven – weer naar Rotterdam verplaatst. Dat is te zien aan de sterke stijging van het feeder-volume: 22,4 procent meer, naar 5,9 miljoen ton.

Rotterdam wordt daarmee steeds meer een draaischijf voor containers. Deels lijken de rederijen ook te anticiperen op de nieuwe vaarschema’s die vanaf april van start zijn gegaan en die met name voor de belangrijke verbinding met het Verre Oosten gunstig zijn voor Rotterdam. De verwachting is dat het nog wel enige maanden duurt voor het effect hiervan echt duidelijk is.

In het nat massagoed werd meer ruwe olie (+2,3 procent, 26,6 miljoen ton) en meer LNG (+65,6 procent, 0,2 miljoen ton) overgeslagen.

Er werden minder minerale olieproducten (-11,1 procent, 21,7 miljoen ton) en overig nat massagoed (-9,2 procent, 7,0 miljoen ton) overgeslagen. De daling van de olieproducten is vooral veroorzaakt door minder doorvoer van Russische stookolie als gevolg van verhoging van de exportbelasting in Rusland.

Binnen het droog massagoed zijn ijzererts & schroot en kolen de belangrijkste goederensoorten. Beide stegen licht: de overslag van ijzererts & schroot met 0,5 procent tot 7,9 miljoen ton; de overslag van kolen met 1,5 procent tot 8,0 miljoen ton.

De agribulk nam toe met 14,0 procent tot 2,9 miljoen ton. Het overig droog massagoed groeide 8,5 procent tot 3,0 miljoen ton. Alles bij elkaar nam de overslag van droog massagoed met 3,6 procent toe tot 21,7 miljoen ton.

Het roro-verkeer zit nog steeds in de lift, inclusief dat naar Groot-Brittannië: +6,5 procent (5,7 miljoen ton). Dit is vooral het gevolg van nieuwe diensten die eind vorig jaar zijn gestart.

De overslag van overig stukgoed steeg zeer fors: +49,9 procent (1,8 miljoen ton). Dat zat ‘m vooral in extra overslag van staal in de vorm van brammen. De totale overslag van breakbulk (roro en overig stukgoed) groeide al met al 14,5 procent tot 7,6 miljoen ton.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -