Havens Amsterdam en Cork gaan samenwerken

0
(foto Port of Amsterdam)

De Port of Cork en Port of Amsterdam gaan onderzoeken hoe ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen. In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de ministers Sigrid Kaag en Stef Blok, ondertekenden ze op 14 juni een samenwerkingsovereenkomst in de Ierse haven.

Ierland is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Het land exporteerde in 2017 voor ruim 5,5 miljard euro aan goederen naar Nederland. Nederland is daarmee de zesde exportbestemming voor Ierse goederen. Ierland importeerde in 2017 voor ruim 3,5 miljard aan goederen uit Nederland. Dit zijn met name medicijnen, machines en vervoermaterieel.

Shortsea

De havenbedrijven willen hun kennis en ervaring op een aantal gebieden met elkaar delen om de handel tussen Cork en Amsterdam te promoten. Daarbij denken ze aan havenontwikkeling, stakeholdermanagement, cruise-ontwikkeling, havenlogistiek en mitigatie van de impact van Brexit, die Ierland naar verwachting flink kan raken. Welke thema’s het uiteindelijk worden bepalen ze in de aankomende maanden.

De overeenkomst past in de ambitie van de Amsterdamse haven om zijn positie in short sea te verstevigen.

Brexit

Hoewel nog onduidelijk is welk Brexit-scenario het wordt, is de verwachting dat de logistiek via het Verenigd Koninkrijk duurder en complexer zal zijn. Daardoor worden directe connecties met het Europese vasteland interessanter voor Ierland. De verwachting is dat Brexit gepaard gaat met een verschuiving van gebruik van de ‘landbrug’ via Engeland naar directe vaarverbindingen met Nederland.

“Wij zien veel mogelijkheden om samen te werken met Port of Cork, exploitant en beheerder van de één na grootste haven van Ierland”, zei Gert-Jan Nieuwenhuizen, directeur van Port of Amsterdam International. “Wij kijken vanuit partnerships naar havens waarmee we onze expertise kunnen delen en waar we kunnen bijdragen aan een succesvolle verdere havenontwikkeling. We onderzoeken scenario’s, kijken naar kansen en mogelijkheden en maken die met elkaar concreet.”

Economische missie

John Mullins, voorzitter van Port of Cork: “Onze historische band met Nederland zorgt ervoor dat we elkaar goed kennen en door onze gezamenlijke doelen de samenwerking soepel is. Port of Cork investeert flink in havenontwikkeling en wij hebben grootste plannen voor onze commerciële positie. Wij kijken uit naar wat deze samenwerking onze beide havens gaat brengen.’”

Deze samenwerkingsovereenkomst werd getekend als onderdeel van de economische missie havenontwikkeling/maritieme infrastructuur onder leiding van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Willem-Alexander en Máxima waren voor een staatsbezoek gelijktijdig in Ierland.

foto: Port of Amsterdam

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.