- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHavenbedrijf Rotterdam bouwt sleepbotenkade in Yangtzekanaal

Havenbedrijf Rotterdam bouwt sleepbotenkade in Yangtzekanaal

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam gaat een sleepbotenkade met ligplaatsen voor twaalf slepers aanleggen. Die komt aan het begin van het Yangtzekanaal.

Daartoe wordt het Yangtzekanaal, het verbindingskanaal tussen het Beerkanaal en het binnenmeer van Maasvlakte 2, aan de zuidkant over een lengte van 500 meter verbreed. De nieuwe slepersligplaatsen zullen naar verwachting eind 2024 worden opgeleverd.

Sleepboten

De nieuwe kade ligt direct bij de entree van de Rotterdamse haven en dicht bij de grootste containerterminals. De ligplaatsen worden uitgerust met walstroomvoorzieningen.

Sleepboten vervullen een belangrijke taak binnen de operationele dienstverlening van de Rotterdamse haven. Niet alleen slepen ze schepen naar hun ligplaats, maar ze zorgen er bij storm ook voor dat schepen op hun ligplaats blijven liggen. Op dit moment liggen de sleepboten in de Scheurhaven en de prinses Margriethaven. De voornaamste sleepdiensten in de Rotterdamse haven zijn Boluda Towage, Svitzer en Fairplay.

Verbreding vaarpad

Door het Yangtzekanaal varen de grootste containerschepen van en naar de terminals APMT 2 en RWG in de Prinses Amaliahaven. In die haven bouwt het Havenbedrijf nog eens 2.400 meter kademuur voor containerschepen. Daardoor zal het in het Yangtzekanaal aanzienlijk drukker worden.

Het Havenbedrijf wil daarom nog vóór 2030 ook 1.400 meter van het Yangtzekanaal verbreden, door het aanleggen van een kademuur met wachtplaatsen voor de binnenvaart. Na verdiepend baggerwerk ontstaat hierdoor meer ruimte en is het Yangtzekanaal – en daarmee de toegang tot de Maasvlakte – gereed om straks ook de toekomstige generatie containerschepen van 430 meter bij 66,50 meter te kunnen ontvangen.

Yangtzekanaal

Het Yangtzekanaal is in 2012 ontstaan toen de voormalige Yangtzehaven werd doorgegraven. Het Yangtzekanaal verbindt sinds die tijd het Beerkanaal met de havenbekkens op de Maasvlakte 2 en is daarmee de toegang tot onder andere de Prinses Amaliahaven, Prinses Arianehaven en Prinses Alexiahaven. Aan de noordkant van het Yangtzekanaal ligt de Euromax containerterminal.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -