- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHaven van Amsterdam krijgt bijzonder kunstwerk

Haven van Amsterdam krijgt bijzonder kunstwerk

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente laten een nieuw kunstwerk plaatsen bij de A5. Het kunstwerk komt bij de entree van Amsterdam en vertelt het verhaal van de ontmoeting tussen stad en haven. Als basis voor het kunstwerk is gekozen voor een vissersboot van 15 meter.

Het scheepje heeft jaren naast Prodock gelegen, op de kant bij de Moezelhaven, maar nu is het tijd voor een nieuwe bestemming: bij de rotonde Seineweg/Basisweg, bij de A5.

De winnaar

De vraag aan de vijftien kunstenaars die meededen, was om een ter beschikking gestelde boot door Port of Amsterdam te gebruiken als ‘canvas’ en onderdeel te maken van het uiteindelijke kunstwerk. Het werk moet een breed publiek aanspreken en het moet de functie van een herkenningspunt hebben. Bovendien moet het kunstwerk een verhaal vertellen van de ontmoeting tussen de stad van Amsterdam en de haven.

De winnaar van de prijsvraag is Hans van Bentem. “Hans maakt kunst die zowel figuratief als autonoom is. Met het kunstwerk van Bentem krijgt de haven een opvallende nieuwe entree”, aldus het Havenbedrijf.

Ode aan de maritieme historie

“Een ode aan de maritieme historie van Amsterdam en tegelijkertijd een verwijzing naar nieuwe ‘horizonten.’ Het schip draagt een bijzondere lading die lijkt te reiken tot aan de grenzen van het mogelijke. Je kunt je afvragen waar al die objecten en figuren vandaan komen en waar ze naartoe gaan”, vertelt de kunstenaar.

Van Bentem is op dit moment bezig met het produceren van het kunstwerk bij het bedrijf Smalo. De verwachting is dat de vissersboot begin juni 2020 wordt geplaatst.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -