Haven Oostende werkt aan groene waterstoffabriek

0
(foto Haven Oostende)

Haven Oostende, DEME en PMV willen een fabriek bouwen die groene waterstof produceert. Het doel is om de CO2-uitstoot in Vlaanderen met 500.000 tot 1.000.000 ton per jaar te verminderen. “Hyport Oostende, de groene waterstoffabriek, zal een belangrijke bijdrage leveren om de Belgische en Europese klimaatdoelstellingen te halen”, schrijft het Havenbedrijf.

De groene waterstof zal dienen als energiebron voor elektriciteits-, mobiliteits-, warmte- en brandstofdoeleinden of voor gebruik als grondstof voor de industrie.

Planning

Op maandag 27 januari maakten de drie partijen hun plannen bekend. In de eerste fase worden de algemene haalbaarheid onderzocht en een ontwikkelingsplan uitgewerkt. De tweede stap is om een innovatief demonstratieproject met mobiele walstroom te starten. Ook is er een demonstratieproject met een innovatieve elektrolyser van circa 50 MW gepland.

In 2022 start dan de uitrol van een grootschalig walstroomproject, gevoed met groene waterstof. In 2025 moet vervolgens de groene waterstoffabriek klaar zijn, met het oog op  geplande nieuwe offshore wind-concessies.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.