- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHartelsluis staat voortaan permanent open

Hartelsluis staat voortaan permanent open

- Advertentie -

Delen

Sinds vrijdagmiddag 11 januari staat de Hartelsluis permanent open. Rob Gutteling, plaatsvervangend havenmeester van Rotterdam, verrichtte de officiële opening.

“Deze aanpassing is doorgevoerd in het kader van efficiëntere bediening en inzet van de sluis; dus alleen wanneer dit écht nodig is. Door de permanente openstelling hoeft de scheepvaart bij het passeren van de sluis zich niet meer vier uur van te voren zich aan te melden”, aldus Gutteling.

In het verleden was de sluis permanent gesloten en werd die alleen geopend als een schip de sluis moest passeren. In 2017 is dit al aangepast; toen werd de sluis al permanent opengezet tijdens het zomerseizoen. Met de laatste aanpassing wordt de sluis het hele jaar door opengezet voor de scheepvaart.

 

Getest

Om deze wijziging mogelijk te maken hebben Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam in de aanloop naar het stormseizoen 2018/2019 intensief samengewerkt. Rijkswaterstaat is beheerder van de Hartelkering en het Havenbedrijf Rotterdam is beheerder van de Hartelsluis. Tijdens de laatste functioneringssluiting van de Europoortkering (Maeslantkering en Hartelkering) op 15 september is de aangepaste procedure met succes getest.

 

Europoortkering

De Hartelsluis is onderdeel van de Hartelkering, die op haar beurt weer onderdeel is van de Europoortkering. De Hartelkering sluit in principe tegelijk met de Maeslantkering.

De sluitcriteria zijn dan ook dezelfde als bij de Maeslantkering. De Maeslantkering en Hartelkering sluiten als een waterpeil van meer dan 3 meter boven NAP is voorspeld bij Rotterdam en meer dan 2,9 meter boven NAP bij Dordrecht.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -