- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGrote schepen mogen dwars door Bazel

Grote schepen mogen dwars door Bazel

- Advertentie -

Delen

Na de geslaagde testfase in de herfst van 2017 mogen binnenschepen tot 135 meter sinds 1 april door Bazel naar de zuidelijke havens in Birsfelden en Muttenz varen. De nieuwe regelgeving die dit mogelijk maakt is een onderdeel van het Actieplan Binnenvaart voor de havens van Birsfelden en Muttenz.

Dit plan heeft tot doel de veiligheid en de efficiëntie van de Rijnvaart door Bazel te verhogen. Tijdens de grote spoorstremming afgleopen najaar tussen Karlsruhe en Bazel ving de binnenvaart veel spoorvolume op.

Om die reden stond het Zwitserse bondsambt voor verkeer tijdelijk de doorvaart door Bazel met grote schepen toe. Daarna volgden verdere proefvaarten en sinds 1 april mogen schepen tot 135 meter (mits ze geen  gevaarlijke stoffen vervoeren) nu officieel door Bazel varen.

 

Loods

Omdat dit een nautische uitdaging is, zijn strenge eisen opgelegd. Zo moet er een loods aan boord zijn en is de doorvaart alleen toegestaan tot een waterstand van 6 meter bij de pegel Bazel-Rheinhalle. 135 meter-schepen mogen alleen overdag en bij goed zicht door Bazel varen en moeten bovendien voldoende kracht hebben om in de bergvaart een snelheid van 6 kilometer per uur te behalen.

foto: de haven van Birsfelden (foto Patrick Walde)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -