18 april: Open huis Maritieme Academie Harlingen

0
(foto Maritieme Academie Harlingen)

Op woensdag 18 april houdt de Maritieme Academie Harlingen van 15.00 tot 18.00 uur open huis. De school presenteert die middag de verschillende maritieme opleidingen op vmbo- en mbo-niveau.

Het open huis is bedoeld voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, vmbo-leerlingen uit klas 2 die instromen in klas 3 (de zij-instroom), leerlingen vanaf 15 jaar die willen varen en leren via het leerwerktraject en vmbo- en havo-leerlingen die mbo zeevaart of binnenvaart willen volgen.

 

Demonstraties

In de praktijklokalen zijn demonstraties en in de theorielokalen wordt uitleg gegeven over de verschillende vakken. In de nieuwe Lego Mindstorm-studio worden spelenderwijs robotisering en autonoom varen geleerd.

Zo’n 100 meter van het hoofdgebouw, aan het Oud Jaagpad, bevindt zich het binnenvaartsimulatorencentrum. Hier wordt levensecht varen op grote binnenvaartschepen nagebootst. De bezoekers van het open huis kunnen onder begeleiding van instructeurs hun kunnen op dit vlak testen.

Voor ouders en begeleiders is er in het schoolgebouw een Oudercafé waar zij met de schoolleiding in gesprek kunnen gaan.

 

De huisvesting: alle deuren open

De huisvesting – dat is het woongedeelte van de leerlingen – kan ook worden bezichtigd. Leerlingen van de school geven rondleidingen aan de bezoekers en laten onder andere het restaurant, de recreatieruimtes en de woon- en slaapverblijven zien.

Vanaf het derde jaar vmbo is wonen op school verplicht. Leerlingen van veraf kunnen er al eerder terecht. Gemiddeld woont een leerling 160 dagen per schooljaar op school. Het is een voorbereiding op de varende toekomst als ze ook voor korte of lange tijd aan boord van een schip zijn.

 

Zij- instroom en leerwerktraject

Het komt voor dat leerlingen (en hun ouders) niet gelukkig zijn met de eerder gemaakte schoolkeuze en willen switchen naar een school die beter past bij hun talenten en verwachtingen. Het vmbo-onderwijs in Nederland is zo ingericht dat dit ook moeiteloos kan.

De Maritieme Academie Harlingen heeft alles in huis voor deze zogeheten zij-instromers. Daarnaast is er voor gemotiveerde en praktisch ingestelde leerlingen vanaf 15 jaar plaats in het zogenaamde leerwerktraject. Dit bestaat uit de combinatie van varen op een binnenvaartschip en vijf periodes van twee weken les op school.

 

Vrije inloop en meeloopprogramma

Iedereen kan tussen 15.00 en 18.00 uur langskomen op het moment dat hem of haar past en net zo lang of kort blijven als men zelf wil. Hier hoeft men zich niet vooraf voor aan te melden.

Er is 18 april ook een meeloopprogramma. Dat duurt van 15.00 tot 17.00 uur. In dit programma maken leerlingen in allerlei minilessen kennis met de maritieme opleidingen. Aanmelding vooraf is hiervoor gewenst. Mail dan naar [email protected] onder vermelding van ‘meeloop programma Open Huis’ is voldoende.

De Maritieme Academie Harlingen is gevestigd aan de Almenumerweg 1 in Harlingen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.