- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGoud voor Ab Initio

Goud voor Ab Initio

- Advertentie -

Delen

STC Group heeft de 1.100e Green Award voor de binnenvaart ontvangen. Het afgelopen september in de vaart gekomen opleidingsschip Ab Initio kreeg een gouden certificaat.

Tijdens een feestelijke ceremonie op 12 november, de Dag van de Binnenvaart, overhandigde gedeputeerde Jeannette Baljeu het Green Award-certificaat aan Frits Gronsveld van STC’s college van bestuur. “Het gouden certificaat is meer dan terecht”, zei ze. “Dit schip, gebouwd met duurzame materialen, met zonnepanelen en een toekomstbestendige hybride voortstuwing laat zien hoe verduurzaming van de binnenvaart vorm krijgt.”

Nieuwe generaties bewustmaken

“Belangrijk in ons streven naar zero-emissie in 2030. Dat het meest duurzame en modernste schip van dit moment dienstdoet als opleidingsschip en daarmee nieuwe generaties bewust kan maken van het gebruik van duurzame energie en emissiereductie, is natuurlijk extra mooi.”

Baljeu was in 2011 bij het begin van Green Award voor de binnenvaart betrokken; als havenwethouder van Rotterdam reikte ze destijds een van de eerste certificaten uit, aan de duwboot IJsbeer van Thyssenkrupp Veerhaven. “Het is positief om te zien hoe Green Award zich in de afgelopen elf jaar heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste keurmerken voor schepen op het gebied van veiligheid en milieu.”

 Schip van de toekomst

Green Award-directeur Jan Fransen is trots op de bereikte mijlpaal én op de Ab Initio. “Op dit schip van de toekomst worden matrozen, stuurmannen en kapiteins van de toekomst opgeleid. Aan boord van de Ab Initio komt dit samen. Ik hoop dat de jongens en meiden geïnspireerd raken en blijven en dit ook zullen overbrengen op hun toekomstige collega’s.”

Bestuursvoorzitter Frits Gronsveld van STC Group: “Wij zijn erg trots op deze erkenning en zullen, zodra het schip met waterstof als energiedrager vaart, ongetwijfeld het platina Green Award-label aanvragen.”

Opleidingsschip Ab Initio. (foto STC Group)

Waterstof

De Ab Initio is gebouwd door Concordia Damen. Voor de bouw van het toekomstbestendige opleidingsschip is gebruik gemaakt van recyclebare materialen. Het schip heeft accu’s aan boord die door zonnepanelen aan dek en door walstroom opgeladen kunnen worden. Verder is de Ab Initio uitgerust met een hybride voortstuwing: nu nog alleen diesel-elektrisch via een Stage V-dieselmotor met nabehandeling en binnenkort ook volledig emissieloos op waterstof, via een brandstofcel.

Het schip speelt een belangrijke rol in de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip ingezet om leerlingen uit kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -