Geweldig

0

In het hoofd van de onroerend goed-tycoon staan binnenkort geweldige hotels – de mooiste hotels ter wereld ooit – op de stranden van Noord-Korea en dan komt alles goed. Het is nog nooit zo goed geweest. Geweldig.

Of de familie Kim akkoord gaat met de degradatie van hemelse leider naar hotelier, dat doet er even niet toe. Alle Kims worden fantastische hoteliers. De beste ooit. En dat 25 miljoen boze Noord-Koreanen die zojuist hebben ontdekt hoe geweldig de rest van de wereld is, even verhaal komen halen in die hotels, ach dat is een tijdelijk ongemak. Het beste ongemak ooit.

De markt maakt alles goed, dankzij de welvarende buurtjes. Reken maar dat de 52 miljoen Zuid-Koreanen (en 1.400 miljoen Chinezen) gretig komen boeken in deze hotels, al was het maar om familieleden op te sporen. In dat hoofd komen ze natuur­lijk gokken en op het strand liggen. Een geweldig strand.

Trump wil niet dat de hele wereld een markt wordt. Voor hem ìs de hele wereld een markt. De mooiste markt ooit. Geloof hem.
De markt is blind en onverschillig. Daarom is er op de markt geen plek meer voor kleine schepen. Ook al hebben we de beste Rijnvaartcommissie ooit en is de regelgeving fantastisch. Ja, er is vraag naar mooie, kleine schepen met fantastische schippers, maar die kunnen op de markt alleen overleven als ze fantastisch onder de kostprijs varen; anders gaat de lading naar het nog veel geweldiger wegvervoer.

Onder de kostprijs? Je gaat toch geen vervangingsinvesteringen meetellen? Geloof me, dan kunnen ze niet concurreren. Echt niet.

De even geweldige als blinde en onverschillige markt bepaalt dat geweldige, kleine schepen alleen mee mogen doen als ze afbetaald zijn. Ze mogen niets kosten. Helemaal niets. Natuurlijk is het een fantastisch idee om niet over de weg te vervoeren maar over fijnmazige netwerken van vaarwegen en zo spelende kinderen in leven te laten, om maar eens wat te noemen. De mooiste kinderen ooit.

Vroeg of laat zijn die schepen op en dan kunnen we die geweldige vaarwegen allemaal dichtgooien met prachtig asfalt waarover nog meer schitterende vrachtwagens kunnen rijden. Nieuwe vaarwegen zijn niet nodig, want er komen geen nieuwe schepen meer. Daar is geen geld voor, zo realistisch zijn we wel.

Het leven is zo simpel, wat is het toch mooi hier. Dat doet de markt en de markt is geweldig. Wij staan voor de markt, wij staan achter de markt. Leve Trump, leve Kim, leve de hotels en leve de markt. En leve het asfalt. Geweldig.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.