‘Matroos op koers’ is een zeer geslaagd project waarmee de binnenvaart voorop loopt in onderwijsland. Samenwerking is een duidelijke succesfactor hierin.
Het gaat om de samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Agentschap NL, de bedrijfstak en het onderwijs. De eerste leerlingen Matroos zijn in augustus zijn gestart met nieuw lesmateriaal en een nieuwe lesmethode.
Het is een project van het Onderwijs Centrum Binnenvaart (OCB) en EICB, waarin samen met de vmbo-scholen nieuw lesmateriaal werd ontwikkeld voor de vmbo-opleiding binnenvaart matroos.
Jongeren die kiezen voor binnenvaartonderwijs weten meestal goed wat ze willen, zijn praktisch en gemotiveerd. Veelal geen lezers, maar doeners. Wat ze leren, willen ze graag meteen kunnen toepassen en ervaren in de beroepspraktijk.
Nu vmbo-leerlingen aan de slag zijn met het lesmateriaal, kunnen we kijken of de lesmethode aansluit bij de belevingswereld van de jongeren. Gezien de reacties van zowel de leerlingen als de docenten kan worden gesteld dat de
ambitie is waargemaakt. De lesmethode sluit aan bij de belevingswereld en de docenten kunnen ermee uit de voeten.
De lesmethode is opgebouwd rondom de reis. Alle competenties die de matroos nodig heeft, vinden we terug in het reizen van A naar B. Het is een mix van praktijkopdrachten en theorie, die ondersteund worden met filmpjes, animaties en foto’s.
Praktijk
Er zijn veel praktijkopdrachten met een directe link met de te ondernemen reis. De methode start met een oriëntatiereis waarin de leerlingen kennis maken met de binnenvaart, het werken aan boord, de verschillende schepen die ze tegenkomen en basisveiligheid.
De eerste reis gaat van Rotterdam naar Millingen. De tweede reis gaat van Amsterdam naar Meppel. Tijdens deze reis komen weer nieuwe onderwerpen aan bod en kunnen reeds behandelde onderwerpen uit de oriëntatiereis en de tweede reis waar nodig verder worden uitgediept. Een aantal onderwerpen komt elke nieuwe reis weer terug; ze worden elke reis complexer. Binnenkort staat er een voorbeeld op de internetsite van het EICB.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt de gelegenheid om het materiaal door te ontwikkelen voor mbo Matroos en mbo Schipper. Aansluiting tussen de verschillende opleidingen en niveaus zorgt onder andere voor minder tussentijdse uitval. Als het educatieprogramma wordt afgesloten, is er een totaal vernieuwde vmbo, mbo en een minor in het hno.
Samen
Samengewerkt is door docenten, schippers, leerlingen, bedrijven, Sense en Danae. Veel bedrijven hebben belangeloos meegewerkt. Schippers hebben tijd gevonden mee te schrijven, waardoor het lesmateriaal dicht bij de dagelijkse praktijk is. In januari zijn alle reizen voor het vmbo klaar.
Voor vragen en/of opmerkingen:
OnderwijsCoördinator Binnenvaart Han van Roozendaal, (010) 20 60 609, [email protected] of [email protected]. Of kijk op www.onderwijs-binnenvaart.nl.