Een kralensnoer met pleisterplaatsen als kralen aan een snoer van wandel-, fiets- en struinpaden langs de Waal. Dat wil de Provincie Gelderland. Het doel is dat de pleisterplaatsen ontstaan op die plekken langs de Waal waar veerverbindingen bij elkaar komen. Zo ontstaat er meer samenwerking tussen de beide oevers en wordt recreatie langs de rivier aantrekkelijker.
Een pleisterplaats is een rustpunt langs, en met uitzicht op, de Waal. Het kralensnoer van pleisterplaatsen is het eindbeeld in de rapportage Waalpleisterplaatsen. Daarin bracht Inge van Heck, trainee bij de provincie, in beeld wat er aan recreatieve infrastructuur en voorzieningen is rond de Waal en wat er nog mist. De rapportage werd maandagmiddag 18 november aangeboden aan het Bestuurlijk Platform WaalWeelde.
Sterren
De pleisterplaatsen kregen sterren: één ster voor heel eenvoudige met alleen een bankje en drie sterren voor de toeristische trekpleisters waar al rondvaartboten aanmeren. Met name het tweesterrensegment laat te wensen over. Dat zijn de pleisterplaatsen bij veerverbindingen op knooppunten in de recreatieve infrastructuur. Verschillende wandel-, fiets- en struinroutes komen hier samen en lenen zich goed voor horeca. Met een aantal aanpassingen kan het potentieel van deze locaties beter worden benut. In de rapportage worden hiervoor de veerstoepen bij Brakel, Varik, Druten, Slijk-Ewijk en Gendt aangedragen.
Waalweelde
"Ik hoop dat dit rapport de ondernemers, de regionaal bureaus voor toerisme Rivierenland en Arnhem Nijmegen en de gemeenten laat zien dat er nog veel meer mogelijk is langs de Waal", aldus gedeputeerde Josan Meijers. "Zij kunnen via het programma WaalWeelde plannen indienen en wellicht – als de regeling van kracht is – een subsidie krijgen voor het inrichten van een pleisterplaats."
Er is geen blauwdruk voor hoe een pleisterplaats eruit moet komen te zien. Dat wordt overgelaten aan de initiatiefnemers. Gelderland hoopt wel dat de pleisterplaatsen herkenbaar zijn als onderdeel van het kralensnoer.