Gedeputeerde stelt watersnijder in gebruik op MAH

0
(foto Maritieme Academie Harlingen)

Met een symbolische druk op een grote rode knop heeft de Friese gedeputeerde Friso Douwstra op vrijdag 11 februari de nieuwe watersnijder van de Maritieme Academie Harlingen (MAH) officieel in gebruik gesteld. De watersnijder van Resato wordt gebruikt in de lessen metaalbewerking van de vmbo-opleiding Maritiem & Techniek. Met de nieuwe machine kunnen leerlingen centimeters dik staal snijden.

De watersnijder is mede gefinancierd vanuit het programma Sterk Techniek Onderwijs. In dit programma werken alle onderwijsinstellingen van Leeuwarden, Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling samen om de instroom in het techniekonderwijs te verhogen en de kwaliteit van dat onderwijs te verbeteren.

Twee leerlingen, Douwe Yntze en Jetse, hebben de gedeputeerde laten zien hoe zij op de computer een haak tekenen die ze vervolgens in de watersnijder kunnen laten uitsnijden. Die haak bevestigen ze op de zonneboot die ze momenteel op school bouwen, daaraan kan de boot uit het water worden getakeld.

Moderne leermiddelen

“Het geeft enorm veel energie en vertrouwen in de toekomst om te zien hoe leerlingen al op jonge leeftijd met moderne leermiddelen worden voorbereid op de beroepspraktijk. Er is tegenwoordig veel behoefte aan technisch geschoolde jongeren”, aldus Friso Douwstra.

“Wij zijn blij dat we dit soort moderne leermiddelen met behulp van het programma Sterk Techniek Onderwijs kunnen aanschaffen. Dit helpt ons echt om het technisch onderwijs te verbeteren”, vindt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen.

Binnenvaartsimulator

Naast de officiële ingebruikname van de watersnijder heeft gedeputeerde Douwstra bij de Maritieme Academie Harlingen ook een stukje gevaren op de binnenvaartsimulator en is hij bijgepraat over kunstmatige intelligentie in de binnenvaart en het project IWTS 3.0 (Inland Waterway Transport Solutions). Dat Europese project heeft als doel om transport over kleinere en tot nu toe onbenutte vaarwegen in de Noordzeeregio te bevorderen. Provinsje Fryslân neemt ook deel aan dit project.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.