Flitsende sluisdeurwisseling

0

Afgelopen week heeft aannemerscombinatie Spie, Van Doorn en Arcadis in opdracht van Rijkswaterstaat een hefdeur van de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede vervangen. Dat ging flitsend snel. De scheepvaartstremming van de betreffende sluiskolken was bijna drie etmalen eerder voorbij dan was aangekondigd.

Tevreden
Zaterdagochtend 10 mei begon het werk met het loshalen van de op te knappen deur. Zondag werd hij uitgehesen en maandag werd de gerenoveerde deur in alle vroegte ingehesen. Aansluitend is de deur weer aangekoppeld en getest.

 

Het moment dat de gerenoveerde hefdeur wordt geplaats. Op de voorgrond de uitgehesen deur. (foto RWS)

Met name de zorgvuldige voorbereiding en de opgedane ervaringen bij eerdere deurwisselingen zorgden voor een efficiënt verloop, blikt Rijkswaterstaat tevreden terug op de operatie. Zelfs het slechte weer in het weekend was geen spelbreker.
Vrijdag 16 mei werd de sluis rond 02.00 uur weer vrij gegeven voor de scheepvaart. De stremming was eigenlijk gepland tot zondagavond middernacht. De overlast voor schippers viel overigens mee; de wachttijd was meestal één schut¬ting (van één uur

Doorschuifsysteem
Rijkswaterstaat is bezig met de renovatie van alle drie de hefdeuren van de westelijke (oude) sluiskolk. Dit verloopt volgens een doorschuifsysteem van de hefdeuren. Als eerste is in oktober 2013 de middelste deur van deze sluiskolk verwijderd. Die is opgeknapt en nu teruggekeerd als buitendeur (aan de Lekzijde).
De buitendeur is nu naar de scheepswerf en keert in oktober terug als binnendeur (kanaalzijde). Als laatste wordt medio 2015 weer een opgeknapte middendeur geplaatst.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.