- Advertentie -
- Advertentie -
HomeVideoExtra overnachtingsplekken Gorinchem op 14 december klaar

Extra overnachtingsplekken Gorinchem op 14 december klaar

- Advertentie -

Delen

Vanaf 14 december 2020 kan de beroepsvaart gebruikmaken van de vier nieuwe plekken in de Vluchthaven in Gorinchem. Dat moet helpen om een tekort aan overnachtingsplaatsen te voorkomen op de Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede.

De aannemerscombinatie Strukton en Van Den Herik heeft het werk in ruim een half jaar uitgevoerd. Aan de westzijde van de haven is een damwandkade met wrijfhout gerealiseerd, waar twee schepen kunnen afmeren.

Om voor voldoende diepgang te zorgen, is de Vluchthaven uitgebaggerd. Vervolgens is de bodem beschermd met zinkstukken, matten van wilgentenen en geotextiel, en stortsteen om die op hun plek te houden.

Daarnaast is er een afmeervoorziening gemaakt, voor nog twee schepen. Deze bestaat uit een aantal meerpalen met daartussen een drijvende steiger. En om ervoor te zorgen dat de schippers, die aan de oostzijde afmeren, aan wal kunnen is er richting de dijk een drijvende steiger gerealiseerd met een loopbrug naar de dijk.

Pleisterplaats Merwedes

Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt: “Met deze vier nieuwe overnachtingsplaatsen breiden we de pleisterplaats langs de Merwedes volgens de nieuwste standaard uit. Goede havens, aanlegsteigers en uitrustplaatsen voor schippers en hun bemanning zijn essentieel voor een veilige binnenvaart. Lang doorvaren, op zoek naar een geschikte ligplaats, hoort daar niet bij.”

“Wat voor ons belangrijk is, is dat er kwalitatief goede ligplaatsen zijn om te kunnen overnachten”, reageert voorzitter Erik Schultz van Koninklijke Schuttevaer. “Of om te kunnen wachten om niet voor anker te moeten op de rivier, omdat je nergens anders terecht kunt. Rijkswaterstaat heeft goed met ons meegedacht. Ik mag dan ook graag een digitale pluim uitreiken aan Rijkswaterstaat en aan de minister.”

Walstroom

De Gorinchemse wethouder Ro van Doesburg ziet als extra voordeel van de uitbreiding dat er ook walstroom gerealiseerd gaat worden: “Dat is voor de omwonenden van de haven van groot belang, anders hebben zij last van overlast van de generatoren. Bovendien is walstroom ook duurzamer.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -