- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEerste schepen laden in Trierveld

Eerste schepen laden in Trierveld

- Advertentie -

Delen

Woensdag 22 maart is het eerste binnenvaartschip, de Bona Spes, in de werkhaven van Trierveld geladen met grind. De komende acht jaar wordt vanaf deze haven in de gemeente Sittard-Geleen 35 miljoen ton zand en grind verla­den. Het is onderdeel van de tweede fase van het Grensmaasproject.

Met de verkoop van deze delf­stoffen worden de natuurontwikkeling en hoogwaterbescherming in Zuid-Limburg betaald. Het zand- en grindtransport levert de komende jaar tienduizenden reizen op voor de binnenvaart.

De schepen brengen de grondstoffen naar afnemers in het hele land. Er zijn straks dagen dat de helft van de schepen op het Julianakanaal voor dit project onderweg.

 

Werkhaven

Winningsgebied Trierveld is de grootste locatie van het consortium Grensmaas. Dit is een samenwerkingsverband van aannemers, grindproducenten en Natuur­monumenten. Acht jaar is het consortium nu al aan het werk in Zuid-Limburg. Borgharen en Geulle aan de Maas zijn de eerste afgeronde locaties.

Enige tijd geleden is het samenwerkingsverband begonnen met de voorbereidingen in Trierveld. Ten noorden van Schipperskerk is een grote werkhaven aangelegd. Deze haven heeft een directe verbinding met het Julianakanaal. Deze verbinding is een belangrijke schakel voor het vervoer van het zand en grind.

Er is een voordepot, met ondergrondse tunnels en transport­banden, aangelegd met een capa­citeit van 200.000 ton voor de opslag en veredeling van het toutvenant (de onbewerkte delfstoffen). Bij Vissersweert startte de bouw van een hoogwaterbrug in combinatie met de aanleg van een nevengeul.

 

Was- en zeefinstallatie

De verwerkingsinstallatie Rotterdam – eerst actief in Itteren – werd geheel afgebroken en weer opgebouwd in Trierveld. De Rotterdam onderging de laatste weken allerlei inspecties om weer helemaal up-to-date te zijn en de zand- en grindproductie te kunnen starten. Met zijn eigen was- en zeefinstallatie zorgt de verwerkingsinstallatie ervoor dat de grindveredeling tot 2025 het beeld bij de werkhaven bepaalt.

Dit jaar wordt het werk in Itteren en Bosscherveld (bij Maastricht) afgerond. In de komende jaren volgen dan nog de deelprojecten Grevenbicht, Nattenhoven, Meers en Maasband.

 

Hoogwater

Het project Grensmaas is het grootste Nederlandse rivierproject in uitvoering. De werkzaamheden strekken zich uit over een traject van 43 kilometer tussen Maastricht en Echt-Susteren.

Het project levert duizenden gezinnen langs de Maas een betere bescherming op tegen hoogwater. Het risico op een overstroming wordt vijf keer zo klein door verbreding van het stroombedding van de Maas en verlaging van de oevers.

Bovendien krijgt Zuid-Limburg een natuurgebied langs de Maas ter grootte van 1.000 hectare. De werkzaamheden worden gefinancierd met de winning en verkoop van 54 miljoen ton grind over de gehele projectperiode. Per saldo kost het werk de belastingbetaler niets.

 

tekst: Noud van der Zee
foto: Jos Ruijters

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -