Drie elektrische patrouillevoertuigen voor Amsterdam

0
De Waterpieper en de Waterhoen. (foto Damen Shipyards Group)

Drie nieuwe Damen Patrol Vessels 1304 Electric zijn onlangs gedoopt bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Twee ervan, de Waterpieper en de Waterhoen, zijn voor de gemeente Amsterdam. De derde, de P55 is voor de Politie Eenheid Amsterdam. 

Burgemeester Femke Halsema doopte een van de schepen. Van de andere twee schepen waren Janis Tamsma, hoofd Operatie Eenheid Amsterdam, en Esmeralda Wallast Groenewoud, directeur Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR) de doopmoeders. De schepen worden ingezet voor algemene patrouilles in en rond Amsterdam.

Burgemeester Femke Halsema en THOR-inspecteur Mike Moerman. (foto Damen Shipyards Group)

Accupakket

De casco’s van de schepen werden gebouwd door Damen Shipyards Kozle in Polen en vervolgens naar Damen Shipyards Hardinxveld gebracht voor uitrusting en oplevering.

De schepen zijn 13,50 meter lang en uitgerust met een enkele 130 kW elektromotor aangedreven door een accupakket van EST-Floatttech. Bij de Waterpieper en de Waterhoen is dat 273 kWh, bij de P55 136 kWh. De topsnelheid is 16 kilometer per uur. Bij een gemiddelde snelheid kunnen de schepen een volledige dag varen voordat ze weer moeten opladen. De P55 is ook uitgerust met een dieselgenerator, zodat hij een groter vaarbereik heeft indien dat nodig is.

De accommodatie bestaat uit een stuurhut met rondom zicht en is voorzien van een ‘dinette’ (een gecombineerde eet-/slaapgelegenheid). Elk schip heeft onderdeks een sanitaire ruimte en kombuis.

De P55. (foto Damen Shipyards Group)

Vervolgorder

“Deze nieuwe emissievrije vaartuigen zijn een welkome aanvulling op onze vloot en we hebben de samenwerking met Damen als plezierig en constructief ervaren”, zei Mike Moerman, inspecteur vaarwegen, Team Nautisch Toezicht, THOR. “Door de recente toekenning van twee extra patrouillevaartuigen kunnen we deze samenwerking voortzetten.”

Jeroen van Woerkum, commercieel manager bij Damen Shipyards Hardinxveld, voegde daaraan toe: “We zijn verheugd dat we meer van de bewezen DPV 1304 patrouilleschepen mogen leveren aan de gemeente Amsterdam en haar politiemacht. Ze zijn ideaal voor werkzaamheden op kleinere binnenvaartwegen en met hun volledig elektrische aandrijving doen ze hun taak op een schone en stille wijze en dragen zo bij aan een duurzame omgeving.”

Damen heeft al eerder patrouilleschepen aan de gemeente Amsterdam geleverd. In 2004 ging het om een DPV 1304 met conventionele dieselvoortstuwing. In 2013 volgde een schip met het eerste elektrisch-hybride voortstuwingssysteem. Er staan nog twee Damen Patrol Vessels 1304 Electric op stapel voor oplevering in 2023.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.