Double D ontwikkelt Constant Tension-lier

0

Double D marine equipment heeft een Constant Tension-winch met elektronische besturing ontwikkeld. Een CT-lier is een constant lierdraad spanningssysteem en wordt gebruikt om een slappe hijsdraad te voorkomen. Bij het inhaken van een last kan het CT-systeem ingeschakeld worden waardoor de hijsdraad onafhankelijk van de scheeps- en lastbeweging – bijvoorbeeld door de golven – strak gehouden wordt.

Deze liersystemen worden vooral gebruikt op werkschepen, boeienleggers en bij verschillende offshore werkzaamheden. De benodigde voorspanning (de zogeheten pre-set value) wordt eenmalig ingegeven tijdens de inbedrijfstelling. Vervolgens past het systeem de spanning op de lier altijd aan. Dit voorkomt dat de lading op dek botst. Het beschermt ook de bemanning tegen ongevallen tijdens het werk met de kranen.

Elektronische besturing
Het realiseren van een hydraulisch gestuurde standaardlier is omslachtig en arbeidsintensief. Voor de aansturing is veel kracht en zijn liters olie nodig in de vorm van een grote power pack.
Bert van Dijk, engineer bij Double D, is twee jaar geleden begonnen met het ontwikkelen en testen van een lier met een elektronische besturing. Het principe van de lier blijft hetzelfde; alleen de manier van aansturing is nieuw. Met een minimale aanpassing kan van elke bestaande lier een elektronisch aangestuurde CT-lier gemaakt worden. Het systeem is modulair op te bouwen en er zijn geen extra aanpassingen nodig aan de bestaande power pack. De besturing wordt volledig geïntegreerd in de kraan en heeft geen gevolgen voor de bediening.
Het Waalwijkse bedrijf kan het systeem op elke bestaande lier (1 tot 10 ton) op Heila-kranen toepassen. Bij andere merken kranen bekijk Double D vooraf of aanpassing van het bestaande liersysteem mogelijk is. Is dit niet het geval, dan behoort de complete vervanging door een elektronisch bestuurde lier tot de mogelijkheden.

Goedkoper en compacter
Het CT-systeem is volgens Double D goedkoper, compacter en minder storingsgevoelig dan een hydraulische systeem. De snelheden zijn aanpasbaar conform het project. De gevraagde snelheid kan geleverd worden zonder impact te hebben op de rest van het systeem, zowel hydraulisch als elektrisch.
Double D heeft de eerste kranen met een elektronisch bestuurde CT-winch inmiddels getest en geleverd.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.