- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDijkverhoging tussen Fort Sint-Filips en Lillo

Dijkverhoging tussen Fort Sint-Filips en Lillo

- Advertentie -

Delen

Tussen Fort Sint-Filips en Lillo moet de dijk verhoogd worden om Antwerpen en de bedrijventerreinen in de haven te beschermen tegen hogere waterstanden op de Schelde. Verder wordt de leidingenstrook naast de Scheldelaan verbreed. Het project is opgedeeld in vier zones. In twee ervan zijn De Vlaamse Waterweg en het Havenbedrijf Antwerpen met de voorbereidende werkzaamheden begonnen. 

Het Sigmaplan is bedoeld om Vlaanderen beter te beveiligen tegen overstromingen. Daarom legt De Vlaamse Waterweg in het Zeescheldebekken gecontroleerde overstromingsgebieden aan. Ook de dijken worden op veilige hoogte gebracht. Eerder gebeurde dat al tussen het Noordkasteel en Fort Sint-Filips. Nu is het gedeelte tussen Fort Sint-Filips en Lillo aan de beurt.

 

Hogere waterkering

Dit deel van het project kost circa 5,7 miljoen euro. Ongeveer 3,7 miljoen euro voor zone 2 en circa 2 miljoen euro in zone 4.

De werkzaamheden starten in zone 2 (tegenover Total) en zone 4 (tegenover Covestro). De Vlaamse Waterweg legt in een persbericht uit waar ze uit bestaan: “In beide zones verhogen we de waterkering tot 11 meter TAW (Tweede Algemene Waterpassing), wat overeenkomt met 11 meter boven de zeespiegel. In beide zones leggen we een leidingenstrook aan van 21 meter breed. Die is nodig om extra pijpleidingen voor de aan- en afvoer van grondstoffen te leggen. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor bedrijven in de haven zonder het wegtransport te moeten belasten. De leidingenstrook komt aan landzijde te liggen, tussen de huidige dijk en de Scheldelaan.”

In zone 2 is geen ruimte om een nieuwe hogere dijk met bredere voet aan te leggen. “Daarom graven we de oude dijk af en werken we in de plaats met een vaste waterkeringsmuur van 2 kilometer lang die de dijk vervangt. Ten slotte ontpolderen we ook een gebiedje iets verder stroomafwaarts van Fort Sint-Filips.

 

Archeologisch onderzoek

De Vlaamse Waterweg is verantwoordelijk voor het project. De vaarwegbeheerder werkt daarvoor nauw samen met het Havenbedrijf Antwerpen, dat ook mee financiert, en overlegt met de verschillende leidingbeheerders. Voor zone 2 (tegenover Total) is aannemer Herbosch-Kiere ingeschakeld, voor zone 4 (tegenover Covestro) de firma Hye.

De planning verschilt voor beide zones. In zone 2 begonnen de voorbereidende activiteiten op 7 maart:  archeologisch onderzoek, verwijderen van de begroeiing op de bestaande dijk en de aanleg van een tijdelijk fietspad. Half april starten de eigenlijke werkzaamheden aan de waterkeringsmuur.

“In zone 4 beginnen we midden maart met de voorbereidende werken: een archeologisch onderzoek en het verwijderen van de begroeiing. De werken aan de dijk gaan in mei van start.” In beide zones zullen de werkzaamheden minstens anderhalf jaar duren.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -