Dichtend dromen van een gelukkige jeugd aan boord

0

Het nieuwe boek van Frank Antonie van Alphen heet Ik droom in rood. Het bevat één, lang gedicht. Het is, net als veel eerdere gedichten en verhalen van de Nijmeegse schrijver/journalist, een eerbetoon aan zijn vader, die binnenschipper was.

Frank Antonie (1960) woont en werkt aan de wal – hij is onder meer actief voor deze krant – en noemt zichzelf een ‘droogmatroos’. Ruim veertig jaar geleden stopten zijn ouders me varen en verkochten ze de Frankie-A. “Het schip was naar mij genoemd en ik naar het schip, met de A van Anton, de naam van mijn opa, mijn moeders vader, mijn tweede voornaam”, schrijft Van Alphen in het voorwoord van Ik droom in rood. Het schip, zijn vader en zijn herinneringen aan het leven aan boord zijn nog altijd een vruchtbare inspiratiebron voor hem.

 

Fotoalbum

“Dertien jaar geleden stierf Frank Sr. – zittend naast mij, bij mij thuis op de bank, in Nijmegen. Dit gedicht is voor hem, voor mijn vader de schipper, Frank van Alphen.” Een paar jaar geleden overleed ook zijn moeder.

Zij had een album met familiefoto’s, dat Van Alphen veelvuldig inkeek om zijn jeugd aan boord van de Frankie-A weer op te roepen. “De foto’s waren in de loop van de tijd verkleurd: rood geworden.” Waarmee de titel van het gedicht verklaard is.

Hij herinnert zich “de stemmen en voetstappen in het gangboord als ik al in bed lag. Het bevendblauwe licht van onweer dat van de romp van de Frankie-A een elektrische kooi maakte. Een buitenaardse planeet waarop mijn vader de piloot was die ons elke avond veilig thuisbracht.”

 

De Stadse Wal

Ik droom in rood is uitgegeven door De Stadse Wal. Die uitgeverij zit ook achter het gelijknamige literaire tijdschrift over de Waal en Nijmegen. Dat maakt Van Alphen samen met fotograaf Manon Bruininga (zijn vrouw) en vormgever Heleen Lamers. Mogelijk geeft De Stadse Wal in de toekomst meer boeken en publicaties uit. “Laten we eerst maar kijken hoe het met de verkoop van dit boek gaat”, zegt Van Alphen bescheiden.

Die gaat niet slecht. De oplage is 200 exemplaren. Een kwart daarvan ging al bij de presentatie op 14 oktober (bij de Nijmeegse boekhandel Dekker v.d. Vegt) over de toonbank.

 

Ik droom in rood is voor € 15,- plus verzendkosten te bestellen via [email protected].

 

 

FOTO

hoog
boven
en
ver
van

de
dingen
die nog
komen
gingen

hield
mijn vader
mij aan
een been
boven
zijn
hoofd

heel hoog
maar stevig
vast

hij was
bodem
ik zijn wolk
van een zoon

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.