- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwDiane passeert niet onopgemerkt

Diane passeert niet onopgemerkt

- Advertentie -

Delen

Zaterdag 24 juli stonden de ramen in de werkloods van Dieselbedrijf Dordrecht bol van de feestelijke decibels wegens de doop en overname van het vlaggenschip Diane voor Liguria BV. Tegen een strak blauwe lucht en vanaf de havenkade vol belangstellenden doopte Diane Sijbrands de tanker met overgave in één keer goed. Hoewel deze 135 meter helemaal van deze tijd is, werd er ouderwets gezellig door vele gasten op geproost tussen draai- en freesbank.

PSI leverde het leidingwerk vanuit de Servische vestiging. (foto’s Johan de Witte)

Diesel Bedrijf Dordrecht BV (DBD), is daar waar de Noord een knik maakt, gevestigd, op het terrein van de voormalige Scheepswerf de Groot & van Vliet te Ridderkerk. Lang geleden nam Rob Viergever het bedrijf in dieseltechniek en motoren van zijn vader over; hij kent inmiddels de reparatie-business, vernieuwing en het afbouwen van nieuwe schepen. Viergever en zijn medewerkers leveren compleet, bouwen in opdracht nieuwe casco’s en nemen de survey – inclusief nogal wat vlieguren – en volledige afbouw op zich. Kwaliteit wint het van kwantiteit en alleen wanneer de opdrachtgevers tevreden zijn, zijn ze trots.

Smaakvol
Harm Sijbrands en zijn zoon Raymond zijn er trouwe klanten. Zoeken naar een ander ‘restaurant’ als het bij DBD smaakvol op je bord komt, is tijdverspilling. Daarom schuift de Familie Sijbrands voor de tweede keer bij Viergever aan tafel voor een afbouw. Het menu is bekend, prima outillage, twee kades over de volle lengte, een team dat afbouw in zijn vingers heeft en het duurt niet langer dan drie maanden.
De Diane is één van de laatste schepen waar de IVW nog inspecteert. Lloyds heeft hier het elektrische deel reeds afgenomen. De proefvaart bewees professionaliteit.
De Diane loopt met twee door Koedood geleverde 1278 pk sterke Mitsubishi’s als een haas. Geladen op het Vuile Gat kwam er 21,9 kilometer op de teller. De veertien tanks hebben Marflex-deepwellpompen. Het leidingwerk leverde PSI vanuit de Servische vestiging in Kladovo, waar sinds 2009 complete leidingpakketten worden gefabriceerd om in Nederland te worden geïnstalleerd.

Zuiver model
De bijdrage van Oechies Elektrotechniek, met een eigen werkplaatst bij DBD op de kade, is alom zichtbaar in uitvoering en functie. Displays in stuurhut, woning en aan dek ‘vertellen’ wat er gebeurt tijdens laden en lossen. Scheeptimmerbedrijf Van Mameren heeft er samen met Diane en Raymond praktische verblijven ingetimmerd met als kenmerk modern-strak. Van Mameren realiseerde in de Kampers-stuurhut een chique teakhouten lessenaar, die is ingevuld met Radio Holland Sigma Line. Verschoor Woninginrichting (advies tot in detail) uit Krimpen aan de Lek is aanwezig met mooi en duurzaam materiaal.
Met een rondje over dek zien we dat dit casco op een bijzonder goede Chinese werf gemaakt is. Plamuur is aan de opbouw overbodig. De brug heeft een zuiver model waar zich onder de oppervlakte intens surveywerk verschuilt. Eén van de details waarom het mts Diane niet onopgemerkt passeert.

Gezellige afbouw
Via het roefdek duiken we nog even de machinekamer in. Altijd goed zo’n ingang. Hij spaart woningruimte, is comfortabel voor reparatie, herbergt apparatuur; achter de stuurhut twee trappen af en je staat tussen de Mitsubishi’s op de platen die Solak er in heeft gestreken.
Raymond Sijbrands: “Het was een snelle, professionele maar vooral ook gezellige afbouw die is uitgepakt overeenkomstig voorgaande ervaringen. Viergever is bekend terrein voor ons. Niettemin zijn ervaring, verbetering van inzicht en hergebruik van kennis weer kwaliteitsverhogend en innoveert zo’n inbouwproces. Het accent lag hier op veilig- en duurzaamheid, waarbij we kosten binnenboord gehouden hebben.”

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -