- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDeurganckdok doordeweeks permanent open (voor truck)

Deurganckdok doordeweeks permanent open (voor truck)

- Advertentie -

Delen

MPET en Antwerp Gateway , de twee terminaloperators aan het Deurganckdok, hebben hun openingsuren doordeweeks uitgebreid. Beide terminals zullen non-stop geopend zijn van maandagmorgen 5.00 uur (Antwerp Gateway) en 5.30 uur (MPET) tot zaterdagmorgen 5.30 uur.

Sinds 20 maart kunnen trucks er 24 uur per etmaal terecht. De operators doen dit tegen de vertragingen aan de poort. Anderzijds hopen zij op deze manier ook een bijdrage te leveren aan de ontlasting van het Antwerpse wegennet tijdens de spitsuren.

Met deze verruiming van de behandelingsuren willen de terminals hun capaciteit vergroten en de volumes meer spreiden. Antwerp Gateway behandelt dagelijks zo’n 1.700 trucks, MPET zo’n 2.600. Een analyse wijst uit dat de behandelingstijd op beide terminals begint op te lopen vanaf 11.00 uur, met een absolute piektijd om 17.00 uur. Na 19.00 uur neemt het aantal trucks aanzienlijk af, waardoor ook de wachttijd aan de gates vermindert.

Later op de dag aanmelden biedt dus een tijdswinst. Door de aan- en aflevering ook ’s nachts mogelijk te maken, worden deze daluren verder uitgebreid.

 

Mental shift

“Om van de 24/5-opening een succes te maken, is het noodzakelijk dat de hele logistieke keten zich aanpast”, stelt Havenbedrijf Antwerpen in een reactie. “Het volstaat immers niet dat de terminaloperatoren hun deuren langer open zetten. Ook de transporteurs, de verladers en de warehouses (binnen en buiten de haven) – om er maar enkele te noemen – zullen moeten volgen.”

Op 15 maart vond daarom de eerste Rondetafel 24/5 plaats. Daarbij waren heel wat partijen present. “De steun voor het initiatief was groot, maar tezelfdertijd was er het besef dat ook een mental shift nodig zal zijn om van de uitgebreide terminalopening een succes te maken”, aldus Havenbedrijf Antwerpen. “Logistieke ketens worden immers vaak opgezet vanuit de reguliere kantooruren, wat voor een extra belasting zorgt op een al intens gebruikt wegennet. Om een echte verandering tot stand te kunnen brengen, is samenwerking vaak een eerste vereiste.”

De deelnemers aan de rondetafel tekenden een intentieverklaring waarmee ze “bevestigen het initiatief maximaal te faciliteren en te ondersteunen, door de eigen operaties hierop af te stemmen, en door het initiatief te promoten bij klanten, leveranciers en andere betrokken partijen”.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -