- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekDe Firma is jong, fris en funky

De Firma is jong, fris en funky [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Restaurant Wijmpjes hield er mee op en overhandigde op 30 december 2011 de sleutel. Op 1 januari van dit jaar begon de nieuwe eigenaar met de verbouwing. Na een dikke maand klussen, opende restaurant De Firma zijn deuren in Nijmegen. Vers van het mes heet dat.
De eerste weken liepen goed, het was druk. “En iedereen was tevreden”, zegt uitbater Bas Hoebink. “Eters gingen met een tevreden gevoel weg.” De facebook-pagina van De Firma was het gastenboek dat met enthousiast reacties werd volgeschreven. Aangevuld met de nodige tweets.

Maarten Schenk-kamer
Dag en nacht, zomer en winter biedt De Firma een fraai uitzicht op de Waal. “We hebben hier ook mogelijkheden genoeg voor wat grotere groepen.” Zoals de capaciteit van de tegendraads ingerichte Maarten Schenk-kamer met een wand vol graffiti en duizend glazen aan het plafond. Met ijzerdraad werd het glaswerk aan het plafond bevestigd. Een hele klus. Maar ja: wie mooi wil zijn moet lijden.
De gelagkamer bevindt zich boven de St. Anthonispoort waardoor Maarten Schenk van Nydeggen (1540-1589) de Waal in werd gedreven. Door de Spanjaarden, die zijn aanval op Nijmegen afsloegen. Door zijn zware harnas verdronk Schenk in een hoeveelheid rivierwater gelijk aan duizend glazen.
In de volksmond wordt de poort de Schenk-poort genoemd. Het oosten van de zonnekamer biedt uitzicht op de Waalbrug, het westen op de spoorbrug. Met een blik op alles daartussenin. Hier kan de eter op zijn gemak smakkend toekijken hoe wandelaars op zondag over de Waalkade flaneren. Zoals ze dat al eeuwen doen.

Knipoog naar vroeger
Hoebink: “Ik vind het mooi dat we iets van de historie van dit oude pand in het concept van het bedrijf kunnen gebruiken. Het mag geweten worden. Maar het mag niet te belegen zijn. De Firma moet er jong, fris en funky uitzien. Met een knipoog naar vroeger.”
“Cocktails worden hier met verse kruiden en vruchtensappen à la minute gemaakt en geserveerd in de lounge. Daar kunnen klanten op vintage meubilair genieten van het panorama op de Waal. Terwijl in de keuken een lam uit Engeland bereid wordt. Alles van het dier wordt gebruikt voor de jus, het stoofpotje of het lamspiesje. “We hebben zoiets van: als je dan toch vlees eet, gebruik dan ook alles.”
Heilbot en zeewolf worden tot op de graat toe gebruikt. Voor een vissaus bijvoorbeeld. De maïs- en vrije uitloop-kippen die op het menu terechtkomen zijn van het eigen platteland afkomstig.
En de kop van een everzwijn laat zich ook uitstekend als fitting gebruiken, mogen we de verlichting op de bovenverdieping aan de zuidkant van het pand geloven.

Easy going
Seizoensgebonden producten uit eigen streek op het bord krijgen is hier de ambitie. Evenals ecologisch vlees. Hier moet voor 30 tot 35 euro per persoon iets goeds op tafel komen. Kwaliteit. In een stemmige omgeving. Er hangt een bruinekroegsfeer die is vertaald naar een restaurant.

 

(foto’s De Firma)

Er hangen oude theaterlampen en oude bioscoopzetels staan tegen de wand; ze geven de gast een authentiek gevoel. “Samen met mijn familie ben ik door heel Nederland op zoek geweest naar de inrichting. Om een laagdrempelig en easy-going sfeertje te creëren.”
In een gemakkelijke sfeer wil De Firma een goede maaltijd serveren. Ook in de aangename buitenambiance van het Waalterras bij mooi weer. “Als het lekker weer is zetten we buiten een barbecue neer. Dan zien de mensen wat we doen. Dat vind ik belangrijk.”
De prijs-/kwaliteitverhouding is ook belangrijk bij de De Firma. Er wordt hard gewerkt om een ambachtelijk bereid bord eten prijsvriendelijk te serveren. Er wordt niet alleen aan het welzijn en de tevredenheid van de klant gedacht in dit restaurant. “Het gaat om het samenzijn van de bediening en keuken, het werken met elkaar.” Het persoonlijk contact moet je kunnen proeven, volgens Hoebink. “Ik vind dat wel leuk die persoonlijke interactie. Zonder al te belerend te zijn hoor!”
Het wordt tijd even naar de Schenk-kamer te gaan. Om de graffiti en het ijzerdraadvlechtwerk met glas ter ere van de Staatse strijder te bekijken. De duizend glazen aan het plafond betekenen het hoofd buigen voor iemand van bijna twee meter. De gast denkt dan misschien even aan de in de lage St. Anthonispoort bukkende Maarten Schenk. Wie weet in de toekomst nog een extra leuk stukje graffiti aan hem wijden? Of een Maarten Schenk 3-gangenmenu?

De Firma
Lage Markt 47
6511 VK Nijmegen
(024) 322 60 40
www.defirmanijmegen.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -