- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDamen, Caterpillar en Pon Power gaan samen in methanol

Damen, Caterpillar en Pon Power gaan samen in methanol

- Advertentie -

Delen

Damen Shipyards, Caterpillar en Pon Power gaan samen in methanol. Op 28 november ondertekenden Arnout Damen van Damen Shipyards, Derrick York van Caterpillar en Kees-Jan Mes van Pon Power een intentieverklaring om een serie dual-fuel methanol/diesel aangedreven sleepboten te ontwikkelen.

Methanol is een alternatieve brandstof die goede eigenschappen en kansen wordt toegedicht als milieuvriendelijk alternatief voor gasolie. Het kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de scheepvaart, omdat er bij de verbranding geen zwaveloxiden en fijnstof vrijkomen. Door het gebruik van groene methanol kan ook de CO2-uitstoot aanmerkelijk omlaag.

Groene methanol

Door hun kennis en kunde te bundelen willen Damen Shipyards, Caterpillar en Pon Power de ontwikkeling van schepen die op methanol varen in een stroomversnelling brengen. Het doel van de samenwerking is gezamenlijk leren hoe (groene) methanol optimaal ingezet kan worden als brandstof op schepen, inclusief alle aspecten rondom bunkeren, opslag, beheer en vermogen. Een team van experts van motorenfabrikant Caterpillar en de Nederlandse importeur Pon Power zal Damen ondersteunen tijdens ontwerp, installatie, inbedrijfstelling en testen van de methanol-aandrijflijn van Caterpillar in de speciaal hiervoor gebouwde sleepboten.

Pon Power zal de voor methanol geschikte CAT 3500E serie dual-fuel proefmotoren in 2024 aan Damen leveren, waarna het proces van integratie en testen kan beginnen. De partners spreken van een complexe onderneming: de motoren worden geïntegreerd met alle aspecten van de controle-, monitoring-, ventilatie- en andere systemen van het vaartuig. Dat zal gebeuren in nauwe samenwerking met classificatiebureaus. Het doel is om in 2026 methanol aangedreven sleepboten in serieproductie te hebben.

Toekomstbestendige aandrijving

“Caterpillar en Pon Power beseffen dat klanten behoefte hebben aan betrouwbare schepen die een minimale impact hebben op het milieu”, zegt commercieel directeur Jochem Neuteboom van Pon Power. “Wij lopen dan ook voorop met het ontwikkelen en implementeren van milieuvriendelijke, toekomstbestendige aandrijvingsoplossingen en zijn erg enthousiast over de samenwerking met Damen Shipyards. Een scheepswerf die 150 schepen per jaar bouwt en die naast het bieden van service en onderhoud op locatie en op afstand, ook haar klanten wil ondersteunen op het gebied van klimaatdoelstellingen.”

Brad Johnson, vice president van Caterpillar Marine, vult aan: “Onze samenwerking met Damen Shipyards Group en Pon Power brengt onmetelijke expertise samen waardoor we gezamenlijk kunnen leren en innoveren om de grote uitdaging van de energietransitie aan te gaan. Deze spannende, technische uitdaging sluit goed aan bij het streven van onze sector naar duurzame, koolstofarme activiteiten.”

Baanbrekend project

Joost Mathôt, Director of Products bij de divisie Workboats van Damen, zegt: “We zijn verheugd over de samenwerking met Caterpillar in dit baanbrekende project. Alle betrokken partijen zijn erbij gebaat dat de proefmotoren zo snel mogelijk in bedrijf worden genomen, zodat we kunnen ervaren wat het betekent om methanol als brandstof te gebruiken in een maritieme omgeving. We zijn erg blij met de voortzetting van onze langdurige samenwerking en hebben er alle vertrouwen in dat we samen onze eindklanten in de nabije toekomst de duurzame oplossingen kunnen bieden waar zij om vragen.”

“Voor Damen is de introductie van aandrijfsystemen op methanol de logische volgende stap in ons streven naar emissiearme aandrijving in ons hele productassortiment en een integraal onderdeel van ons streven om ’s werelds meest duurzame scheepsbouwer te worden.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -