- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekCulinaire verrassing óp het water

Culinaire verrassing óp het water [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Chef-kok Bastiaan Planje van Fabulous Crisp en schipper Sacha Emmerik van zeilklipper Hoge Wier bieden hun gasten een bijzondere culinaire verrassing op het water. Kleine en grote groepen kunnen een dag of dagdeel genieten van een zeiltocht met daarbij een culinair arrangement in de vorm van een geheel verzorgde lunch of diner. Ook een proeverij, smaaktraining of culinaire workshop behoren tot de mogelijkheden.

 

Een simpele boerenkool met worst kan ook.

“Een restaurant aan boord van een schip dat ook echt als schip wordt gebruikt, is heel wat anders dan een restaurant aan de wal of een ‘drijvend restaurant’ dat altijd afgemeerd ligt in de haven”, vertelt chef-kok Bastiaan Planje. “Het is echt een unieke ervaring voor de gasten. Je maakt nog eens iets mee. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen bij het zeilen of gewoon genieten van de buitenlucht en de natuur. Maar natuurlijk staat het culinaire genieten voorop. Zodra we gaan eten of, in het geval van een workshop, gaan koken, ligt het schip stil. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zeeziek wordt. Gaat het om ervaren zeilers die tijdens het zeilen aan dek willen eten, dan ligt het anders. De gastheer of -vrouw bepaalt natuurlijk wat er gebeurt.”

Professionele keuken
Zeilklipper Hoge Wier is voorzien van een professionele keuken. “Anders dan op veel andere schepen zijn er hier aan boord vrijwel geen beperkingen”, stelt Planje. “Natuurlijk hebben wij hier geen keuken waar je met tien man rond kunt lopen, maar wij kunnen voor groepen tot zestig personen prima uit de voeten. Ons team is uitstekend op elkaar ingespeeld. Wij kunnen zelfs koken als het schip onder zeil is.”
De Hoge Wier biedt voldoende ruimte voor de gasten. “Het schip is 25 meter lang en 5,65 meter breed”, vertelt Sacha Emmerik. “Het interieur van de Hoge Wier is geheel vernieuwd. Het voormalige laadruim heeft een moderne indus­triële uitstraling met een warme touch in de vorm van comfortabele banken waar je heerlijk kunt loungen en speciale mood lights verzorgen elk moment de gewenste sfeer.”
Emmerik en Planje hebben inmiddels een groot aantal groepen ontvangen. “Wij hebben aan boord vriendengroepen ontvangen en familiereünies georganiseerd maar er zijn ook bruidsparen die hier hun feest geven met alles erop en eraan. Daarbij is het natuurlijk extra aantrekkelijk dat de Hoge Wier een officiële trouwlocatie is. Maar ook bedrijven weten ons te vinden voor bijvoorbeeld vergaderingen of presentaties in combinatie met een lunch en/of diner.”
De opvallendste groep weet Emmerik zich nog goed te herinneren. “Een beautysalon had de Hoge Wier geboekt voor een dagje uit. Aan boord allemaal dames met hoge hakken. Hoewel we niet hebben gezeild – de dames hadden echt geen zin om aan de touwen te trekken – heeft iedereen zich prima vermaakt. Het gaat ook niet zozeer om de actie maar om het genieten en de ontspanning.”

Live cooking
Er is een grote keuze aan lunchmogelijkheden, die wel vooraf bepaald moeten worden. De prijzen voor de lunchsuggesties op de kaart variëren van € 12,75 voor een scheepslunch met diverse harde en zachte belegde bolletjes tot € 27,00 voor het lunchbuffet Satchmo met onder veel meer een gerookte runderentrecote op een salade van paddenstoelen en avocado, een koude wrap met krulsla, gerookte Schotse zalm, komkommer en een crème van mierikswortel en bruschetta’s van tomaat en olijven.

 

Chef-kok Bastiaan Planje van Fabulous Crisp aan het werk.
(foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

De dinersuggesties omvatten eenpansgerechten, buffetten, barbecues, fingerfoodgerechten, desserts en dessertbuffetten en live cooking meergangendiners. De prijs voor een eenpansgerecht zoals kipkerrie met rijst, een vegetarische quiche met een zomerse groene salade of nasi goreng met saté en kipkarbonades bedraagt € 14,50.
De prijzen voor de buffetten beginnen bij € 25,50. Valt de keuze op live cooking, dan bedraagt de prijs voor het 3-gangemenu € 55,50. De mogelijkheden zijn, zo stelt Sacha Emmerik, onbeperkt. “Denk aan een kalfsentrecote met Roquefortsaus, een lamsrugfilet met een saus van honing en tijm of een zeewolffilet omwikkeld met parmaham en een saus van cantharellen en witte wijn.”
“Aan boord van de Hoge Wier is ‘ja, natuurlijk’ ons uitgangspunt”, vertelt Sacha Emmerik. “Wat de klant wil, gebeurt. Ongeacht wat wij ervoor moeten doen of laten. In plaats van een diner dat door onze chef-kok wordt bereid kunnen wij ook afmeren in de buurt van een restaurant naar keuze. Dan halen wij daar de gerechten op en serveren die aan boord uit. En wil iemand Puccini-bonbons bij de koffie, dan gaan wij naar Amsterdam om die bonbons te kopen. Is de wens een12-gangendiner van culinaire hoogstandjes of juist een echt zeemansmenu? Komt voor elkaar. Dat is het grote voordeel van een locatie waar jouw groep als enige te gast is. Alles is mogelijk.”
De Hoge Wier heeft een vaste ligplaats in Muiden maar kan op verzoek naar vrijwel iedere locatie in Nederland komen om daar de gasten te ontvangen.

Meer informatie:
www.fabulouscrisp.nl
www.muidenmaritiem.nl (onder het kopje ‘eten & drinken’)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -