CU en CDA willen betere compensatie voor Waldhof-schade

0

Er moet een betere compensatie komen voor binnenvaartschippers die schade hebben geleden doordat ze niet konden varen door het ongeluk met de Waldhof. Daartoe hebben de ChristenUnie en het CDA gisteren een motie ingediend in de Tweede Kamer.

Alle scheepseigenaren die omzetschade leden door de stremming  moeten alsnog in aanmerking komen voor werktijdverkorting, vinden CU en CDA.

Tweede Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie (CU) zegt: “Er is sprake van buitengewone omstandigheden. Honderden schippers hebben schade geleden. Juist voor dit soort situaties is er de werktijdverkortingregeling, maar de regering zet deze nauwelijks in.”

Gedupeerd
In januari vroeg de ChristenUnie al om een regeling voor de getroffen schippers. Volgens minister Kamp was er echter sprake van een normaal bedrijfsrisico waartegen binnenschippers zich konden verzekeren. Slob: “Veel ondernemers hebben door deze afwijzende reactie geen vergoeding aangevraagd. Nu komt minister Kamp alsnog over de brug en geeft 35 ondernemingen een vergoeding uit de WW-pot. De groep gedupeerde schippers is veel groter. Zij mogen echter nu niet meer een aanvraag indienen.”
De ChristenUnie en het CDA wil dat de minister de werktijdverkortingregeling alsnog openstelt voor alle binnenvaartschippers die te lijden hebben gehad onder de stremming bij de Lorelei. Daarom diende Arie Slob samen met zijn CDA-collega Sander de Rouwe een motie in die dat alsnog mogelijk maakt.

VERS-regeling
Slob diende ook een motie in om de VERS-regeling weer in te voeren. Hij vroeg minister Schultz daar vorige maand al om herinvoering van de subsidie voor duurzame motoren in bestaande binnenvaartschepen. Zij zegde dat toen toe.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.