- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekMrs. ScheepsschroefCreatief omgaan met veranderingen…

Creatief omgaan met veranderingen…

- Advertentie -

Delen

De conservatieve scheepvaart­sector moet zijn oude tradities en werkwijzen vaarwel zeggen. Door de strenge eisen die momenteel gelden, moet er in een rap tempo veel veranderen. Hoe ga je daar persoonlijk mee om? Dit is naast alle zakelijke aspecten een zeer belangrijk ondergeschoven kindje. Geen nood: het is echt mogelijk.

Velen van jullie zullen inmiddels weten dat ik naast directeur van Jooren Scheepsschroeven ook auteur ben van het boek EET PUUR GELUK. Dit boek is door mijn persoonlijke noodzaak tot veranderen ontstaan. Ik geef ook lezingen over gedrag en de invloed hierop in de hersenen. En over het belang van de juiste voeding, die ervoor zorgt dat je hersenen daadkrachtig voor jou inzetbaar zijn.

Dagelijks heb ik veel schippers aan de lijn, van wie ik weet dat ze worstelen. Als mens houden we van stabiliteit en we hebben liever zo min mogelijk grote veranderingen. Als je daar anders tegenaan gaat kijken, zul je zien dat veranderingen doormaken geen eindpunt is, maar juist een start van een ander nieuw uitgangspunt.

Veranderen is moeilijk, vooral als het ons zelf betreft. Meestal willen we pas echt veranderen als we zelfbewust een crisis ervaren. Het fenomeen crisis kent twee kanten: gevaar en kans. Pak de kans!

Door geleidelijke verandering en relativering leer je zien hoe je deze knelpunten kunt gebruiken om de kansen te benutten. Omgaan met veranderingen betekent meer dan goede bedoelingen hebben. Vertaal ze naar de praktijk.

Aspecten timing, rijpheid en andermans inbreng zijn hierbij van groot belang. Sta open voor de zienswijzen, ideeën en ingevingen van andere mensen. Ga een gesprek aan in plaats van een conflict. Realiseer je dat eigen denkpatronen (helaas) vaak niet op feitelijke waarheden zijn gebaseerd. Dus pak de kans en communiceer over veranderingen.

Hoe kan je dit jezelf daadwerkelijk aanleren: om uit je eigen comfortzone te stappen en het aan te durven de dialoog aan te gaan en niet gelijk in de verdediging te schieten. Anders trek je bij voorbaat aan het kortste eind.

Verdiep jezelf in deze materie. Sta open voor gesprekken en zie mogelijkheden. Lees erover… Het gehele bestaan is onderhevig aan veranderingen. Evalueren heet dat. Anders waren we allemaal nog Neanderthalers… Zo simpel is het.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -