Controle op scheepsafvalstoffen

0

Vanaf vandaag gaat Rijkswaterstaat actief controleren op naleving van het Scheepsafvalstoffenbesluit. Dat is een half jaar geleden in werking getreden. Na een periode van voorlichting wordt het besluit vanaf nu daadwerkelijk gehandhaafd. De handhaving begint met een actieweek van 17 tot 21 mei, die wordt gecoördineerd door de samenwerkende handhavingspartners: de Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam.

Actieweek
Tijdens de actieweek ligt de nadruk op het laden en lossen van prioritaire stoffen. De regels voor laden en lossen staan beschreven in ‘deel B’ van het Scheepsafvalstoffenbesluit, het deel dat zich richt op afval van de lading. Zo wordt er bijvoorbeeld extra gelet op het voorkomen van morsingen bij overslag, het schoonmaken van het schip en het op de juiste wijze ontdoen van waswater. Er vinden twee soorten controles plaats: administratieve controles en visuele controles op de wijze van laden en lossen. In het najaar vindt nogmaals een gezamenlijke actieweek plaats.

Losverklaring
Het juist en volledig invullen van de losverklaring is ook een aandachtspunt bij de controles. De handhavingpartners melden dat ze zich ervan bewust zijn dat het verkrijgen van een losverklaring nog niet overal vlekkeloos verloopt.
Schippers die problemen ondervinden bij het krijgen van een losverklaring, kunnen dit melden bij het Meld- en Informatiepunt van Havenbedrijf Rotterdam: telefoon (010) 252 10 00. Indien een schipper een melding heeft gemaakt, wordt hier rekening mee gehouden bij de controles.

Deel B van het verdrag betreft de verzameling, afgifte en inname van afval van de lading. Daarbij is het uitgangspunt dat de vervuiler de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, bewerken en verwerken van afval. Schippers kunnen met vragen terecht bij het Meld- en Informatiepunt van Havenbedrijf Rotterdam of de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB). 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.