- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsChaos door gestremde A40-brug in Duisburg

Chaos door gestremde A40-brug in Duisburg

- Advertentie -

Delen

De brug die de A40 over de Rijn in Duisburg leidt, blijft voorlopig gestremd voor het verkeer. Dat kost het bedrijfsleven dagelijks 1,2 miljoen euro. Ook de haven van Duisburg gaat gebukt onder de problematiek. De Kamer van Koophandel (IHK) in Duisburg eist onmiddellijk maatregelen.

IHK-voorzitter Burkhard Landers heeft de nieuwe deelstaatregering in Noordrijn-Westfalen (NRW) opgeroepen om snel in actie te komen. Bedrijven in NRW, die sterk afhankelijk zijn van vervoer en logistiek, dreigen grote economische schade op te lopen nu de A40-brug al dagenlang volledig gestremd is voor het verkeer. Begin augustus was een scheur in een van de kabelverankeringen vastgesteld. De brug wordt nu grondig geïnspecteerd en met spoed gerepareerd. Het verkeer op de wegen in en rond Duisburg ondervindt zware hinder. Vrachtwagens en personenauto’s moeten kilometers omrijden en staan vast in files. Vanuit diverse hoeken klinkt kritiek en worden noodoplossingen voorgesteld. Daaronder een veerdienst en de bouw van een tijdelijke brug. Naar verwachting zal de A40-brug de komende jaren vaker gestremd zijn. Ze staat op de slooplijst en wordt in 2023 afgebroken.

Slim sturen

De IHK in Duisburg ziet bedrijven steeds verder in de problemen komen, nu ze hun transporten amper nog kunnen plannen. De kamer eist dat de verkeersstromen in en rond Duisburg slimmer worden aangestuurd. Gezien de grote goederenvolumes tussen Duisburg en de havens van Antwerpen en Rotterdam moeten volgens de IHK ook in België en Nederland alternatieve routes worden aangekondigd. In Duisburg zelf moeten de verkeerslichten op de situatie worden afgestemd. Verder eist de IHK een nieuw veiligheidsconcept met waarschuwingen en snelheidsbeperkingen voor het wegvervoer.

Beter plannen

“Het kan niet zo zijn dat het bedrijfsleven opdraait voor de kosten”, aldus Burkhard Landers, die pleit voor het opstellen van noodplannen om het verkeer beter voor te bereiden op dergelijke stremmingen. Zoals geweten, zijn in NRW meer bruggen in een slechte toestand. Landers: “We hopen dat de A40-brug snel weer beschikbaar is. Maar we moeten erop voorbereid zijn dat dit altijd opnieuw kan gebeuren. Daarom zijn maatregelen nodig op de korte, middellange en lange termijn. Wegwerkzaamheden dienen ook beter te worden afgestemd.” De IHK hoopt dat de nieuwe A40-brug over de Rijn sneller dan gepland gerealiseerd kan worden. Ze heeft de deelstaatregering opgeroepen om op korte termijn met alle stakeholders om de tafel te gaan en de onderlinge informatiestromen te verbeteren.

foto: Christoph Reichwein

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -