Burgemeester Peterssluis in Bergen op Zoom is klaar

0
opening nieuwe Burgemeester Peterssluis
wethouder Jeroen de Lange stelde met het doorknippen van een lint de brug weer open voor het verkeer. (foto Bergen op Zoom)

Op 28 mei heeft wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom de nieuwe brug over de Burgemeester Peterssluis in gebruik genomen. Ter afronding van het karwei van tien maanden drukte hij op de knop om de vernieuwde brug te sluiten. Zijn collega wethouder Jeroen de Lange stelde met het doorknippen van een lint de brug weer open voor het verkeer, waarna de brug officieel is geopend. 

In november 2018 startte Bergen op Zoom een aanbestedingsprocedure voor de renovatie van de Burgemeester Peterssluis. Istimewa Elektro  Vlissingen kreeg de opdracht voor het volledige complex, waaronder het terrein, de civiele constructies, de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, automatiserings-, informatie- en communicatiesystemen en de omgevingsgerelateerde elementen, zoals de lichtlijnen, aanlegsteigers en meerpalen van de Burgemeester Peterssluis.

Toekomstbestendig

“Tijdens de voorbereidingen is nagenoeg elk onderdeel beoordeeld op herbruikbaarheid, de nieuwste (veiligheids)eisen en de toekomstbestendigheid voor een levensduur van de komende dertig jaar”, vertelde Steffan Gebraad van Istimewa Elektro. “Zo zijn bijvoorbeeld de hameistijlen in stand gebleven en de gerelateerde installaties juist weer vernieuwd.”

De uitvoering van het werk startte na de zomer van 2020. De projectkosten bedragen circa 5 miljoen euro. Het totaalgewicht van de nieuwe brug is ongeveer 140 ton. De brug is in Friesland gebouwd en over water naar Bergen op Zoom gekomen.

Volgens planning

Het eindresultaat is een CE-gemarkeerde brug die voldoet aan de laatste wet- en regelgeving. Wethouder Patrick van der Velden (Openbare Ruimte) is zeer trots op het resultaat van de omvangrijke klus. “Wat is het verloop van dit project goed gegaan! Dit hele traject is piekfijn voorbereid samen met alle partners. De contractvoorbereiding, aanbesteding, ontwerp en realisatie van zo’n grootschalige renovatie met diverse risico’s en onzekerheden op zo’n korte termijn realiseren is een enorme uitdaging.”

“Door de aanpak vanuit een bouwteam is de kennis van de aannemer ook optimaal benut. Dat blijkt uit een uitvoerbaar gebleken totaalontwerp, een uitvoeringsfase zonder technische en financiële verassingen. Ook ondanks Covid heeft alles gewoon door kunnen gaan en is de voorspelde planning van 31 mei 2021 gehaald. De inzet en flexibiliteit van iedereen die hier aan heeft gewerkt, verdient dan ook zeer zeker een woord van dank!”

Minimale hinder

Ook de stremmingen voor weg- en waterverkeer zijn zo veel als mogelijk beperkt. “Toch ontkwamen we niet aan enige hinder vanaf begin februari dit jaar toen het oude brugdek met het bewegingswerk met behulp van twee kranen werd gedemonteerd en in delen in een schip werd gehesen”, aldus economiewethouder Jeroen de Lange. Weggebruikers hebben gedurende die tijd gebruik moeten maken van een omleidingsroute. De bedrijven bleven goed. “Met de bedrijven aan weerszijden van de brug is vanaf de start goed contact geweest. Vooral met de bedrijven die ook van vervoer per schip afhankelijk zijn was een kort en intensief communicatielijntje.”

Veiligheid

De Burgemeester Peterssluis vormt de toegang tot de Theodorushaven, die in verbinding staat met het Schelde-Rijnkanaal. Het complex omvat een sluiskolk met dubbele deuren, een beweegbare basculebrug en landhoofden met remmingwerken. Gemeente Bergen op Zoom is als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer, de veiligheid en bedrijfszekerheid.

Het complex dateert uit 1964. In 2016 is besloten om de Burgemeester Peterssluis te renoveren en deels te vernieuwen. De verouderde brug als onderdeel van het sluiscomplex voldeed niet meer aan de huidige wet- en regelgeving en veiligheidseisen.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.