Een markant gebouw en een markante ligging heeft de Brasserie Boschmolenplas in Panheel, gelegen aan het gelijknamige binnenwater. Tel daar nog bij op een gedreven, kundig en enthousiast team en voor de Brasserie gaat zeker op: alle goede dingen komen in drieën.
Voor we dieper in de ziel duiken, de keuken dus, enkele woorden over de ligging van de brasserie. Vanaf begin zeventiger jaren was het hele gebied belangrijk voor de Limburgse grindwinning. Waar nu de brasserie en de Boschmolenplas zijn, knarsten de baggermolens en voeren schepen af met grind. Met enig zoeken zijn op internet nog luchtfoto’s te vinden van grote plassen water vol met baggermolens. In de Foto-Atlas Limburg van 1990 heeft het gebied, op details na, bijna zijn huidige vorm. Eind negentiger jaren stopte de grindwinning.
Het restaurantdeel lijkt vanaf een afstand vrij te zweven. (foto’s Jo Bindels)
Vaarmogelijkheden
Op de voortreffelijke internetsite Google Earth is duidelijk te zien dat de grote contouren tijdens de herinrichting van het gebied niet zo veel veranderd zijn. Dit gaat niet op voor de details – vooral die van de Boschmolenplas. De plas is nu het centrum van het Maaspark Boschmolenplas, een groen park, omzoomd door natuur en water met ruim tweehonderd villa’s in diverse types.
Het gebied is door de directe nabijheid van de A73 uitstekend per auto bereikbaar. Dat is een van de krachten van dit gebied. Andere zijn de vele fiets- en wandelroutes, maar vooral de vaarmogelijkheden. Het water vormt de eigenlijke kracht van Midden-Limburg. De Boschmolenplas, in open verbinding met de Maas en de 3.000 hectaren Maasplassen, heeft een jachthaven en passantenhaven. Het gebied en dus ook de Brasserie zijn door hun ligging meer dan uitstekend bereikbaar voor wandelaars, fietsers en auto- en jachtbezitters.
Hart
De Brasserie is het culinaire hart en ziet als een stille wachter van drie kanten uit over de omgeving en waakt over natuur en water. Kenners zien direct dat het gebouw een ontwerp is van Engelman Architecten uit Roermond. De Brasserie bestaat uit twee delen. De laagbouw is bestemd voor groepsactiviteiten, zoals recepties, jubilea, vergaderingen en bedrijfspresentaties. Het restaurantdeel lijkt vanaf een afstand vrij te zweven maar is gewoon bereikbaar via een trap en een open lift (voor gehandicapten en rolstoelgebruikers).
Het interieur van de Brasserie is al even markant als het exterieur. De glaspartij over de volle breedte van het gebouw verschaft een magnifiek uitzicht op de plas, waar de wind kleine golfjes veroorzaakt. Vanuit het restaurant lijkt het alsof de bootjes geluidloos varen.
Schaven
Gastheer Ruud Reinen en zijn witte en zwarte brigade ontvangen hier de gasten. De uitdrukking “de scepter zwaaien” wijst hij af: “Wij vormen samen één team.”
De Brasserie is het culinaire hart en ziet als een stille wachter van drie kanten uit over de omgeving.
Ruud (23) stapte op zijn 15e de hotelvakschool in Heerlen binnen en wist direct: “De horeca is mijn stek.” Hoewel hij management deed, bouwde hij in zijn carrière zoveel ervaring op dat de keuken en de gerechten voor hem ook geen geheimen meer kennen. Hij is dus in de horeca universeel inzetbaar. Zijn omzwervingen na zijn schoolopleiding brachten hem naar gevarieerde oorden zoals Da Vinci in Maasbracht, Huis ter Duin in Noordwijk maar ook naar Curaçao. Tot hij door een toeval in oktober 2009 betrokken raakte bij de voorbereidingen voor de start van de Brasserie Boschmolenplas. Daar heeft hij inmiddels zijn stek gevonden.
Hoewel de zaak pas twee maanden operationeel is, kan Ruud al wel een voorlopige balans opmaken. “Het is flink aanpoten sinds het begin, maar het is lekker druk. Wij merken dat we veel gasten krijgen door mond-tot-mondreclame en ook spreekt het zich rond op het water.”
“We krijgen steeds vaker dezelfde gasten terug. Blijkbaar spreken de manier hoe wij ons presenteren en de samenstelling van de kaart en het niveau van de gerechten de gasten aan. Wij blijven schaven aan nog meer perfectie.”
Pasta met scampi’s
Dat brengt ons bij de ziel van de Brasserie: de keuken. De menukaart is niet al te uitgebreid maar wel veelzijdig en hij verraadt dat er over is nagedacht. Zoals de broodjes met aangename Italiaanse accenten, de salades en voorgerechten en de hoofdgerechten. Dat zijn er zes die elke fijnproever alles te bieden hebben: pasta met scampi’s, saté en verder nog twee vlees- en twee visgerechten. Gasten kunnen ook kiezen voor een wekelijks wisselend 3-gangen-menu.
Het staat allemaal op internet. De keuze is thuis al niet gemakkelijk; dus de volgende stap is het uitzoeken in de Brasserie over te doen, onder het genot van een port om de maagsappen alvast voor te bereiden. Of dan de keuze gemakkelijker is, valt nog te bezien. Het is in elk geval wel gezelliger.
Geholpen door de inspirerende golfjes op de Boschmolenplas lieten we ons oog vallen op Ceasar Salad (gerookte kip, spekjes, knoflookcroutons, parmezaan, kruidencrème) en pasta met in knoflook gebakken scampi’s (echtgenote) en gegratineerde uiensoep, een entrecote in groene pepersaus (ik). Alles voorbereid door een portje en begeleid door een glas witte, droge, zachte wijn.
Thuis hebben we nagenoten met een glas rosé in de relaxfauteuil en huisbroek met meebeweegbare band. U begrijpt het al: Brasserie Boschmolenplas, warm aanbevolen.
Geopend van 10.30 tot 22.30 uur; de keuken van 12.00 tot 21.00 uur. Op dinsdag is Brasserie Boschmolenplas gesloten.
Brasserie Boschmolenplas
Bosmolenweg
(voor navigatie: niet het kantooradres Schutteheide intoetsen)
(0475) 57 32 33
Panheel
www.brasserieboschmolenplas.nl
www.boschmolenplas.nl