Boze reacties na Volt-reportage

0

De makers van het VRT-programma Volt besteedden vorige week aandacht aan de binnenvaart; dat zullen ze geweten hebben. Na het programma stroomden op de website tientallen reacties binnen van schippers die wel blij waren met de media-aandacht voor de binnenvaart, maar die toch vooral vonden dat de sector in het programma veel te romantisch en rooskleurig was voorgesteld.

♦ Bekijk hier de reportage.

De schippers deden op de website hun beklag over de oneerlijke concurrentie met buitenlandse collega’s, de veel te lage vrachten, de almaar stijgende gasolieprijs en de hoge werkdruk. Van de statistieken over de groeiende tonnage op Vlaamse vaarwegen, die in het programma werden gepresenteerd, werden ze niet echt vrolijk. “Statistieken zijn één zaak”, zo luidde een reactie. “Maar het verhaal achter de statistieken is zo mogelijk nog veel belangrijker. Wat zijn we met vele nieuwe transporten, waar we helemaal niks aan verdienen of zo mogelijk nog mogen op toe leggen?”

Uitgemolken
Een gemiste kans vonden de schippers dat er niet één binnenvaartondernemer in het programma aan het woord was geweest. “Spreek in godsnaam eens met de schippers zelf. Dan heb je een realistisch beeld. De binnenvaart is een alternatief voor de vrachtwagen. Maar de schipper wordt uitgemolken.”
Ook een toeleverancier aan de binnenvaart schreef dat het ronduit slecht gaat met de sector: “Schippers varen ruimschoots onder de kostprijs. Niet alleen de binnenvaarder gaat eraan kapot, maar wij als toeleveringsbedrijven gaan mee ten onder. Het wordt tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid opneemt.”
In het programma mocht Paul Jambers even het roer overnemen tijdens een transport van Antwerpen naar Brussel. “Als het in de sector zo verder gaat, zal dhr. Jambers over 30 jaar niet nog eens een reportage moeten maken over de binnenvaart”, schreef iemand. “Wij bestaan dan niet meer.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.