Bouw nieuwe sluis IJmuiden start in 2015

0

Er zit nu echt schot in de bouw van de nieuwe grote sluis in het Noordzeekanaal. In februari wordt bekend gemaakt welke aannemer in de prijzen is gevallen, die dan in 2015 aan de grote klus kan beginnen. De officiële opening staat gepland in 2017.

Deze aankondiging van minister Schultz van Haegen tijdens het 68e Havengildediner –jaarlijks in het Amsterdam Okura Hotel – sloot nauw aan bij het thema van de avond: Verbinding en Bereikbaarheid. Ze benadrukte verder de grote waarde van de zeehavens, die cruciaal zijn voor onze economie. Met name hierdoor wil ze de plannen steunen die zorgen voor een betere bereikbaarheid en meer ruimte voor uitbreiding van de haven.
Aan de andere kant verwacht ze creatieve oplossingen van het bedrijfsleven zelf, zoals het stapelen van goederen en een sterke financiële dienstverlening.

Lichte stijging
Frans Baud, de dit jaar benoemde voorzitter van Amports, toonde zich tevreden over de lichte stijging van de overslag in het eerste halfjaar van 2013. Er zijn natuurlijk nog bedrijven die alle zeilen moeten bijzetten, maar tot nu toe – weliswaar meestal in afgeslankte vorm – redden ze het nog steeds.
Een mooi resultaat vond hij verder dat meer dan 50 procent van alle binnengekomen goederen al in de haven zelf worden verwerkt. Dit kan alleen door partnership en een goede samenwerking worden gerealiseerd.
Felicitaties waren er voor de haven van IJmuiden. Komend jaar bestaat die zeehaven precies 25 jaar.

Havenpenning
De jaarlijkse havenpenning werd uitgereikt aan Michiel Weismuller, Amports oud-voorzitter. Tenslotte ging Professor Hugo Heymans van het Emma Kinderziekenhuis als een zeer blij mens naar huis. Voor zijn project Emma at Work, een uitzendbureau dat chronisch zieke jongeren aan een stageplaats helpt, was door de deelnemers 45.000 euro opgehaald. Een mooi bedrag voor een zeer sympathiek initiatief.

(Dorothé van Geemert)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.