Boek over Dordrecht zet binnenvaart centraal

0

Van zeil naar stoom en diesel. Dordrecht en de binnenvaart. Dat is de titel van deel 31 in de serie Verhalen van Dordrecht, uitgegeven door het Historisch Platform Dordrecht.

Dit boekje is geschreven door Sjoerd de Meer. Hij studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis en is gespecialiseerd in het onderwerp van de binnenvaart. De Meer werk als conservator bij het Maritiem Museum Rotterdam.

 

VerhalenvanDordtLofdicht

De geschiedenis van Dordrecht is nauw verbonden met de binnenvaart. In 1629 liet de stad een groot schilderij vervaardigen door Adam Willaerts dat in feite een lofdicht is op de binnenvaart. De Dordtse havens lagen altijd vol met schepen. Zij hadden Dordrecht als thuishaven of gebruikten de stad als tussenstop om er lading te lossen of in te nemen.

Tot de komst van de spoorwegen in de tweede helft van de 19e eeuw was het schip voor de Dordtenaren de enige manier om te reizen. Op tal van plekken in Dordrecht zijn verleden en heden van de binnenvaart te zien. Bijvoorbeeld de Wolwevershaven, op de Staart waar in de duwboot Réné Siegfried het Binnenvaartmuseum is gevestigd en aan de Groothoofdspoort waar de Merwede, de Oude Maas en de Noord samenkomen.

 

Heden en verleden

Van zeil naar stoom en diesel schetst, onder andere aan de hand van het schilderij van Willaerts, de geschiedenis van Dordrecht en de binnenvaart. Ook het heden komt aan bod. Het boekje is rijk geïllustreerd. De redactie en opmaak waren in handen van Cees Esseboom en Herman van Duinen.

Het boekje is vanaf vandaag te koop bij de Dordtse boekhandels. Het kost € 3,75. Kijk voor meer informatie op de site van Verhalen van Dordrecht.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.