Binnenvaart zie je overal!

0

Overal waar je momenteel op het water kijkt, vind je wel recreatie­vaart. Niet zo gek, want het zomerseizoen is weer begonnen en alle recreatieve vaartuigen moesten weer van de kant het water in. Ook speelt mee dat het mooie weer zich al diverse keren heeft laten zien. Aan de wal merk je ook duidelijk verschil nu de bruggen bij de sluizen vaker omhoog gaan. Zeker met een zonnetje erbij kom je al een beetje in vakantiestemming. Zelfs de vlaggen aan boord van de binnenschepen wapperen voor het gevoel net wat ‘vriendelijker’ dan in de winter.

In de zomer is de binnenvaart ook niet voor één gat gevangen, zo bleek een aantal jaren geleden. Aan de Bomkade in Dordrecht doopten twee vrachtschepen hun laadruimte om tot heuse zwembaden. Iedereen die op zoek was naar een beetje verkoe­ling was welkom om een duik te komen nemen. Voor de schippers was dit een leuke manier om vakantie te vieren in eigen land.

Nederland is een echt waterland, zo is door de eeuwen heen al gebleken. Zelfs in het buitenland zijn namen zoals die van Michiel de Ruyter niet onbekend. Maar ook de binnenvaart heeft meer bekendheid bij de Neder­landers dan gedacht. Spreek met mensen om je heen en je hoort regelmatig dat een familielid of een bekende net is gestart met een binnenvaartopleiding of juist al jaren met plezier vaart. Ben je eenmaal gewend aan de ‘vrijheid’ aan boord, dan is het moeilijk wennen aan een kantoorbaan van negen tot vijf. Het is toch geweldig als je een passende baan kunt vinden in een branche die je leuk vindt?

In deze periode zien we veel nieuwe studenten die enthousiast aan de SAB-balie hun eerste dienstboekje komen halen. De 15-jarigen kunnen eigenlijk pas vanaf september – als de opleiding is gestart – een boekje halen, maar omdat veel scholieren graag ervaring willen opdoen en in de vakantie mee willen varen met familie, geeft de SAB de dienstboekjes al af vanaf juni.
De vaartijd telt echter pas mee vanaf het 16e levensjaar. Wel tellen ze al mee als lid van de bemanning aan boord.

Deze ‘jongelui’ zijn op zoek naar een passende studie en bijbehorende baan. Zij hebben duidelijk gekozen voor een baan in de maritieme sector. Nederland kan trots zijn op iedereen die meewerkt om het vaandel van ‘Nederland als waterland’ hoog te houden.

À propos ‘passend’… Inmiddels is het al weer jaren bekend dat aan de SAB-balie alleen via de pin betaald kan worden. Creditcards worden sinds enige tijd ook geaccepteerd. Helaas komt de laatste tijd steeds vaker het verzoek om contant te betalen. Omdat de balie niet over wisselgeld beschikt, is dit alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen en ook alleen als er gepast betaald kan worden.

Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan de SAB de documenten niet meegeven en zullen de documenten onder rembours verstuurd moeten
worden. Dit is heel vervelend en brengt onnodige verzendkosten met zich mee. Het is toch een fijner gevoel om alles afgehandeld te hebben en de documenten gelijk mee naar huis te nemen?

En… misschien geeft een snelle afhandeling je nog een uurtje tijd om van de zon te genieten.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.