- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekCri de Coeur

Cri de Coeur

- Advertentie -

Delen

Containervervoerder Contargo beperkt het aantal terminals dat zijn schepen aandoet in Rotterdam en Antwerpen. De lange wachttijden bij de terminals tasten de betrouwbaarheid van de dienstverlening aan. De Rhenus-dochter is een grote partij voor het vervoer op de Rijn (CCS, Interfeeder en Rhinecontainer zijn in Contargo opgegaan).

Ontspoort de containerbinnenvaart? Gaan de modal shift-idealen overboord? Er ging toch minimaal 45 procent over water naar het achterland? Laten we het erop houden dat de maatregel van Contargo een hartenkreet is, en geen lange termijn-policy. Een duidelijke boodschap aan politiek en invloedrijke partijen in de haven dat het zo niet langer kan. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Wat is er eigenlijk aan de hand? De hypermoderne, grotendeels geauto­matiseerde terminals in de zeehavens kunnen de groeiende stroom van containers niet zo efficiënt verwerken dat het achterlandvervoer naadloos aansluit bij het vervoer over zee. De container heeft het vervoer enorm vereenvoudigd, teruggebracht van complexe systemen van stukgoeddistributie naar het schuiven met doosjes.

Kinderspel. Inderdaad, en daarom werd het een groot succes, maar met het succes kwam de groei en met heel veel groei verlies je al snel de menselijke maat (nietwaar, Schiphol?). Als het om miljoenen doosjes per jaar gaat, die allemaal op ijltempo een eigen route volgen, neemt de ingewikkeldheid beangstigende vormen aan. Eigenlijk zou dat niet zo’n probleem hoeven zijn met de state-of-the-art-overslagtechnieken, als alles in handen was van één organisatie, of – in het geval van meerdere partijen – er één partij was die de regie in handen heeft.

Daar wringt hem de schoen. Er zijn inderdaad heel veel verschillende partijen, waarvan enkele wereldwijd actief zijn en waarvan het hoofdkantoor in Sjanghai of zo heel andere ideeën over achterlandvervoer heeft dan wij in Europa.

Deze problematiek speelt al ik schat zo’n 25 jaar. In die jaren registreerden wij in deze krant letterlijk honderden initiatieven om die almaar uitdijende containerstroom in goede banen (over water) te leiden. Allemaal even geniaal als gedoemd te mislukken zolang je als aanname hanteert dat alle belangen gelijk zijn. Natuurlijk wil iedereen een gestroomlijnde containerstroom in een robuust, overzichtelijk systeem. En een maximale winst genereren.

Echter weinig partijen stellen dat laatste niet voor het eerste. Rara, wie de regie moet voeren. En die partij zou de hartenkreet van Contargo bloedserieus moeten nemen. Zou ‘de markt’ een zeehaven mijden waar het recht van de sterkste is ingeleverd voor een containerbinnenvaart zonder wachttijden?

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -