Binnenhavens inventariseren knelpunten door nieuwe afvalinzameling

0

De Nederlandse Vereniging van Binnenhavens volgt de ontwikkelingen over de afgifte van huisvuil en KGZ nauwlettend en inventariseert of zich in havens knelpunten voordoen. De NVB heeft haar leden gevraagd of zij gevolgen ondervinden nu scheepseigenaren op rijksvaarwegen moeten betalen voor de afgifte en het aantal inzamelpunten drastisch is ingeperkt.

 

Het vermoeden bestaat dat nu meer afval wordt afgegeven in binnenhavens. Zoals in Venlo. (archieffoto Tekst & Toebehoren)

Begin 2013 deed de NVB een verkenning bij haar leden naar de wijze van inning en grondslagen van havengelden. Eén van de vragen in deze verkenning ging over de beschikbaarheid van voorzieningen voor de afgifte van huishoudelijk afval door binnenschepen. Uit dit onderzoek bleek dat bij 73 procent van de geënquêteerden een gratis voorziening was voor afgifte van huishoudelijk afval.

Commotie
‘Door een gewijzigd beleid van Rijkswaterstaat is op dit moment veel commotie over de beschikbaarheid van een goed netwerk van containers waar binnenvaart ondernemers hun huisvuil kwijt kunnen’, schrijft de NVB in een toelichting op de vragen aan havenbeheerders.
Die vragen zijn:
– Merkt u in uw haven iets van het gewijzigde beleid van de rijksoverheid, bijvoorbeeld doordat er meer afval wordt afgegeven door binnenvaartschepen?
– Heeft u in uw gemeente/haven op korte/middellange termijn plannen uw beleid ten aanzien van de inzameling van huishoudelijk afval van binnenvaartschepen te wijzigen? Indien dit het geval is, kunt u ons informeren over de motivatie voor het nieuwe beleid?
– Staat u open als gemeente/haven om samen met de Rijksoverheid aan een werkbare oplossing te werken voor de huidige problematiek van de afgifte van huisvuil door binnenvaartschepen?

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.