- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBidbook voor bredere sluis

Bidbook voor bredere sluis

- Advertentie -

Delen

Om de noodzaak van de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand te onderstrepen hebben Drenthe, Flevoland, Friesland en Overijssel en het maritieme bedrijfsleven in die provincies samen een bidbook aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek aan Meppel op 25 september.

Bedrijven en overheden rond het IJsselmeer willen honderden miljoenen investeren in havens en nautische bedrijvigheid. Om deze investeringen los te maken moet de sluis bij Kornwerderzand (in de Afsluitdijk)  worden verbreed. Hiermee krijgen grotere schepen toegang tot het IJsselmeer.

Het bidbook is overhandigd door de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra, samen met gedeputeerden Jan Nico Appelman van Flevoland en Henk Brink van Drenthe. De aanbieding was tijdens een werkbezoek van de minister aan de haven van Meppel. Meppel is onderdeel van Port of Zwolle en één van de havens die profiteert van betere bereikbaarheid.

Ook voor de jacht- en scheepsbouw, met alle betrokken toeleveringsbedrijven, zijn er grote economische effecten. Zij zijn dan in staat grotere schepen te bouwen en te ontvangen.

 

3.000 nieuwe banen

Met deze investeringen ontstaan tot 3.000 nieuwe banen. “Vervoer van goederen van zee tot ver in het binnenland ontlast het wegennet van de Randstad. Ook is vervoer per schip milieuvriendelijker dan per vrachtwagen”, aldus de opstellers van het bidbook. De betrokken provincies, gemeenten (Zwolle, Kampen,  Lelystad, Meppel, Urk, Zuidwest-Friesland, De Fryske Marren en Harlingen) en bedrijfsleven willen 73,5 miljoen euro bijdragen aan de verbreding van de sluis en het uitdiepen van de vaargeulen. Het totale project, inclusief vernieuwen van de bruggen in de Afsluitdijk, kost 205 miljoen euro.

Eerder is ook al geld aan de Europese Commissie gevraagd. Die heeft tot nu toe subsidie geweigerd.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -