Aangeboden door Beequip

Het relatief jonge Beequip is in de binnenvaartbranche een alternatieve kredietverlener naast de drie grote banken die actief zijn in de sector. Beequip maakt met een geheel eigen werkwijze financiering voor de binnenvaart breder toegankelijk voor ondernemers. Wat is precies die eigen werkwijze die hen onderscheidt van traditionele financiers? 

Sinds oktober 2015 kunnen MKB-ondernemers uit de logistiek, maar ook uit sectoren als bouw, agri en maritiem, bij Beequip terecht voor het financieren of herfinancieren van zwaar materieel. “Onze missie is om ondernemers te helpen ondernemen”, vertelt Gerard Gommers. Zijn rol bij Beequip is gelijk één van de succesfactoren: hij is adviseur op het gebied van binnenvaart financieren. “Het werkt bij Beequip anders dan bij een bank: we helpen de ondernemer. Of het nu gaat om nieuwbouw, herfinanciering of een nieuwe motor.”

Verder kijken dan jaarcijfers

Beequip beoordeelt een financieringsaanvraag niet op de jaarcijfers van een bedrijf, maar op het materieel dat het bedrijf via financiering wil verkrijgen. “De benadering van kredietaanvragen bij Beequip is anders. Er wordt gekeken naar de waarde van het object en naar verdiencapaciteit, maar er wordt ook goed gekeken naar de ondernemer zelf, of die zijn vak verstaat”, vertelt Gerard Gommers.  “Maar het vereist wel dat Beequip alles moet weten van dat materieel, en daar kom ik om de hoek kijken.” Om materieelwaarde te beoordelen werkt Beequip met specialisten uit de branche: zij kennen de sector door en door. “Door deze unieke aanpak zijn we specialist in het financieren van gebruikt materieel en kunnen we ook ondernemers helpen die een minder goede periode achter de rug hebben”, vertelt Gerard.

Schip financieren van 40 jaar oud

Een voorbeeld is Frank Vermaas: sinds 2018 klant bij Beequip. De familie Vermaas heeft meerdere schepen varen. Eén daarvan vaart tussen Antwerpen en Frankfurt, de rest wordt ingezet binnen Nederland als zandschip. Inmiddels zijn drie schepen bij Beequip ondergebracht voor financiering en een vierde is onderweg: “Een bank financiert geen schepen die ouder zijn dan 30 jaar”, vertelt Frank. “Terwijl dit vaak nog makkelijk mogelijk is. Ik heb nu een schip waarvan de buitenkant 40 jaar is, maar van binnen is alles nieuw. Deze gaan we ook weer bij Beequip onder brengen, want zij doen het wel.”

Duurzame ombouw financieren

Beequip helpt de familie Vermaas niet alleen aan financiering van schepen, maar ook voor het ombouwen ervan met als doel vergroening. Het meest recente project is de Roma, een schip wat van tanker is omgebouwd naar beunschip en nu een tweede transitie heeft ondergaan. “De motor is omgebouwd waardoor de uitstoot wordt gefilterd”, vertelt Frank. “Nu voldoet het schip aan de meest strenge milieueisen. Bijkomend voordeel: we hebben hierdoor een grote voorsprong om gekozen te worden voor opdrachten. Dat garandeert werk, dat vinden wij niet alleen een prettig idee maar Beequip ook.”

De kracht van sale & lease back

Naast financieren kan Beequip ook herfinancieren, door middel van sale & lease back. Dit blijkt zeker tijdens de coronacrisis een effectief middel voor ondernemers die de financiële mogelijkheden willen benutten die ze zelf in huis hebben. Met sale & lease back wordt kapitaal vrij gemaakt wat je eigenlijk al in je onderneming hebt zitten. Je verkoopt één of meerdere vaartuigen die je al bezit aan Beequip en leaset deze vervolgens terug. Het is een administratieve handeling: het vaartuig blijft gewoon dienstbaar in je onderneming. De verkoopopbrengst kan worden gebruikt als werkkapitaal of om andere investeringen mee te kunnen doen. Ook kan het handig zijn om een mindere periode door te komen, zoals nu in de coronacrisis.

Binnenvaartschip financieren bij Beequip

Beequip bestaat inmiddels ruim vijf jaar en heeft in die tijd voor ruim €1 miljard aan financieringen verstrekt aan MKB ondernemers in Nederland. Het bedrijf, gevestigd aan de Willemskade in Rotterdam, heeft 90 man in dienst en maakt financiering simpel, flexibel en snel. “Op de website kun je vrijblijvend berekenen wat jouw maandbedrag is als je een binnenvaartschip wil financieren. Je kunt ook berekenen wat je maximaal te lenen bedrag is, op basis waarvan je je kunt oriënteren in de markt. Maar even bellen kan natuurlijk ook, wel zo makkelijk. En het kantoor is altijd open voor een kop koffie.”

Meer informatie? Beequip.nl of bel (010) 340 08 44.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.