Rijkswaterstaat start 28 april een pilot om op de Waal, bij de bocht van Nijmegen, beroepsvaart en recreatievaart gescheiden te laten varen. Op die datum wordt ter hoogte van Nijmegen een recreatievaargeul in gebruik genomen.
Deze pilot loopt gedurende het gehele zomerseizoen en is tot stand gekomen na overleg tussen Rijkswaterstaat, het Watersportverbond en de Koninklijke Schuttevaer. De proef heeftt de naam ‘Samen door de bocht’ en heeft als doel een aanvullende vaargeul voor de recreatievaart te zijn in de noord-zuidverbinding tussen Maas en IJssel. De pilot eindigt op 1 november 2010.
Samen door de bocht
De route is tot stand gekomen na een lang intensief overleg tussen Watersportverbond, Koninklijke Schuttevaer en Rijkswaterstaat. Alle partijen zijn volgens Rijkswaterstaat gelukkig met deze pilot. Na afloop wordt bekeken hoe de geul gefunctioneerd heeft. Dan worden ook nadere besluiten over de toekomst genomen. Het Watersportverbond en Schuttevaer zullen de eigen achterban informeren over de nieuwe geul.
De naamkeuze ‘Samen door de bocht’ is niet toevallig gekozen. Door de recreatiegeul krijgen alle vaarweggebruikers, beroepsvaart en recreatievaart, de kans veilig door de bocht van Nijmegen te varen. De vaargeul loopt aan de Lentse kant van de Waal tussen de kilometerpunt 883,00 en 885,00.
Markering
De geul wordt door Rijkswaterstaat gemarkeerd met verkeerstekens en zogenaamde recreatieboeien. De geul wordt aan de zuidzijde gemarkeerd door de rode boeien van de hoofdvaarweg en aan de noordzijde door rood/wit gestreepte boeien. De diepte moet tenminste 2 meter zijn, de breedte tenminste 20 meter. Mocht dit vanwege de waterstanden niet mogelijk zijn, dan wordt de route tijdelijk gesloten. De route is bedoeld voor tweerichtingsverkeer.