Antwerpse haven wil CO2 afvangen en opslaan

0
(foto Port of Antwerp)

Acht toonaangevende spelers in het Antwerpse havengebied hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het zijn Air Liquide, BASF, Borealis, INEOS, ExxonMobil, Fluxys, Port of Antwerp en Total. Als eerste stap willen ze onderzoeken of CO2-afvang en opslag haalbaar is.

Open access

De faciliteiten die voor CO2-afvang en -opslag (Carbon Capture Utilization & Storage, CCUS) in de haven onderzocht worden, zouden beschikbaar moeten komen voor de hele industriële gemeenschap in de haven. De partners zijn van mening dat de techniek en het gebruik van CO2 als grondstof voor verschillende industriële toepassingen grote impact kunnen hebben.

Als de voorstellen technisch en economisch haalbaar blijken, kan de ontwikkeling van dergelijke voorzieningen in 2030 leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot.

Subsidie nodig

De partners zullen als eerst gedetailleerde studies uitvoeren naar de technische en economische haalbaarheid van CO2-installaties om CCUS te ondersteunen. De verwachting is dat deze analyse ongeveer een jaar zal duren. Financiële steun van Vlaanderen, de Belgische federale overheid en de EU is essentieel voor een verdere succesvolle implementatie van het project.

Ter ondersteuning van deze internationale samenwerking dienden de haven van Antwerpen en een aantal andere partners eerder dit jaar twee aanvragen in bij de Europese Commissie voor erkenning als ‘projecten van gemeenschappelijk belang’. Beide projecten bieden mogelijkheden voor onderzoek naar de ontwikkeling van grensoverschrijdende CO2-transportinfrastructuur, respectievelijk verbonden met Rotterdam (CO2TransPorts-project) en Noorwegen (Northern Lights-project). Een beslissing over deze aanvragen wordt nog dit jaar verwacht.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.