André Kuipers doopt Solarboat

0

Astronaut André Kuipers sprak 22 mei in Delft voor een oever vol burgers, schoolkinderen en pers over naamsbegrippen en materiële overeenkomsten van scheep- en ruimtevaart. Kuipers vindt de Solarboat een prachtig leerproject, dat ook nog eens focust op de zon als energiebron. ‘Ik ben er zeker dat Wubbo Ockels voortleeft in dit project.’

Energy Solar Challenge
‘Het is de eerste boot die ik mag dopen, maar ik ben nu al overtuigd dat jullie team de Energy Solar Challenge gaat winnen.’ Met een lach en Delfts een blauwe kruik grachtwater doopte de sympathieke astronaut de nieuwe Solarboat.
De boot is gebouwd door het TU Delft Solar Boat Team. Na een jaar bouwen is hij gereed voor de eerste proefvaart. 32 studenten hebben de boot speciaal voor de Energy Solar Challenge, ofwel het WK Zonnebootracen, vervaardigd, waarbij onderhuids de nieuwste technologie is toegepast.
De Energy Solar Challenge vindt plaats van 28 juni tot en met 5 juli. De deelnemende teams varen bij deze wedstrijd zo snel mogelijk van Blauwestad (Groningen) naar Leeuwarden.

Wanneer de zon meevaart
Bijzonder is dat wanneer bij 19-20 kilometer de boot uit het water rijst en op zijn vleugels vaart, het stuurt zoals een fiets. In de achterste unit zit de propeller. Bij volop zon genereert het dek met zonnecellen een vermogen van 1.750 Watt. Dit komt overeen met de energievraag van een frituurpan!
Mits de zon meevaart, ligt de snelheid rond de 45 kilometer per uur. Piloot Tim Heijnen heeft met zijn team aan diverse onderdelen van de boot gesleuteld. Een “beetje” rompmodelontwerp mag hij op zijn naam schrijven. Voor dit snelle vaartuig is een vaarbewijs vereist. Tim slaagde cum laude.

(foto’s Johan de Witte)

Echter: er is meer! Een piloot mag niet meer dan 70 kilo aan gewicht in de schaal leggen. Tim woog 75 kilo, maar heeft inmiddels 3 kilo verloren. Naar verluidt is hij de enige Delftse student die een pilsje afwijst. Je moet er wat voor over hebben. Piloot zijn van de Solarboat staat namelijk heel erg goed op je cv.
De Binnenvaartkrant bedankt Lenny Bakker voor de uitnodiging en wenst het TU Delft Solar Boat Team een razendsnelle overwinning.

Afmeersuggestie aan het team
Vanzelfsprekend beschikt dit 100 kilo wegende vaartuig niet over afmeerbolders. Spudpalen zijn eveneens geen optie. Niettemin vraagt dit hightech-product om een innovatieve afmeermethode. Immers een onverwachte bries en de boot vliegt mee en is er schade.
Ter vervanging van twee teamleden die nu de boot – zolang deze stilligt langszij de ponton – vrijhouden om beschadiging te voorkomen: waarom niet eenvoudig een pyloon op de ponton met scharnierende arm en zuignap (twee is beter), die zich vastzet op de huid. Het zou schade kunnen voorkomen en bij in- en uitstappen stabiliteit geven.

(Johan de Witte)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.