Zondag 31 oktober zendt Andere Tijden om 21.05 uur een special uit: Ode aan de Rivier. De coproductie van NTR en VPRO is op Nederland 2 en geeft een historisch overzicht van Nederland en zijn rivieren aan de hand van oude filmfragmenten en archiefbeelden.
Tot en met 24 oktober vindt de Week van de Geschiedenis plaats. Die heeft dit jaar als thema ‘Land en Water’. Als afsluiting daarvan zendt Andere Tijden de special Ode aan de Rivier uit.
In de zomer van 1922 stapten twee mannen bij Lobith aan boord van een raderboot. Doel: de Rijn tot aan zee afvaren en al doende “de eerste groote onderwijsfilm” te maken. Het resultaat: een documentaire van ruim twee uur waarin het leven op en langs de rivier werd vastgelegd. Bijna negentig jaar later filmt Jan Wouter van Reijen de Waal. In welgekozen shots toont hij de schoonheid van het landschap en het leven op de rivier.
In de tussenliggende periode filmden bekende en onbekende cineasten de rivier, de uiterwaarden, de havens, de bruggen en de sluizen, de beroepsvaart en de pleziervaart.
Lofzang op rivierenlandschap
Andere Tijden brengt op 31 oktober in een uitzending van vijftig minuten een ode aan de rivier. Met uitsluitend archiefbeelden. Van het zeilbootje dat als veer dienst deed tot de Beneluxtunnel, van de overstroming van de Maas in 1926 tot de dijkdoorbraken in 1993/1994. Van de zalmvisserij tot de waterzuiveringsinstallatie, van de woest kolkende rivier tot de gekanaliseerde stroom, van de Rijnaak met zeilen tot de duwbak, van de houten kruiwagen tot de havenkraan.
Een beeld van de modernisering van Nederland in de afgelopen eeuw (en van wat er naar de verdoemenis ging) en een lofzang op de schoonheid van het rivierenlandschap.
In deze special komen veel prachtige oude beelden voorbij: onder andere van Maastricht (Sint Servaesbrug tijdens hoog water 1929), Nijmegen (ijskruien op de Waal 1940), Gorinchem (ijsbrekers op de Merwede 1963), Rotterdam (Gelderse kade 1925).