Alpe ‘d Huez: méér dan een berg

0

Aan de fysieke en mentale opwarming voor de beklimming van de Alpe ‘d Huez wordt al weer hard gewerkt. Op 7 juni is het weer zover en of je nu één, twee of zes keer de berg beklimt, is niet belangrijk. Het doet altijd pijn maar voelt heel erg goed omdat gezondheid een voorrecht is dat jou de keuze laat om wat je voor die ander doet.

"Professionele renners vreten hun stuur als het ware op, maar amateurs die uit wilskracht de berg op fietsen, dat is pas indrukwekkend. In de auto op weg naar huis besef je dat er gelachen en gehuild is. Ook je bescheidenheid neemt met de kilometer toe. Het is hobby met een bijzonder soort geluk als toegevoegde waarde.”
Het is Gerrie van Tiem die dit zegt. Hij vindt: "Als je eenmaal die ervaring hebt, wil je ieder jaar meedoen." Het 2011-team Binnenvaart To The Top’ staat nog op ieders netvlies. De 48 renners uit de maritieme branche fietsten 233.890 euro voor het KWF bij elkaar. De Binnenvaartkrant sponsorde hun outfit.
Op 9 juni, dé Alpe d’Huez dag van 2011, overwonnen 5000 deelnemers het 15,8 kilometer lange parcours met gemiddeld 8,1 procent stijgingspercentage en waarvan elk van de 21 haarspeldbochten is gemarkeerd door borden van wielerprofs. Duizenden anderen fietsten en liepen verspreid op andere dagen. De energie hiertoe zat bij velen in hun rugzak! De totale opbrengst schoot door de 20 miljoen euro! Een hartverwarmend, emotievol evenement. Daar wil je bij zijn!

Kopmannen en waterdragers
Vorig jaar waren onder andere Gerrie van Tiem (TeamCo), Walter Luiten (Unisol), Dick Alblas (Dolderman), Jolanda van der Veen (Wave), Goof Leijten (Rugotech) en Ben de Rooy (Den Breejen) de ‘kopmannen’ (excuus aan alle waterdragers) voor het ‘Binnenvaart To The Top’ peloton. Dit jaar fietst ieder individueel het ‘snot voor de ogen’.
"We gingen er van uit dat het niet gepast was twee jaar achtereen om sponsoring te vragen", zegt Gerrie van Tiem. “Echter, verschillende sponsors reageerden teleurgesteld dat ze niet opnieuw gevraagd werden, waardoor we graag op onze persoonlijke sites op www.opgevenisgeenoptie.nl wijzen en erg dankbaar zijn aan degene die opnieuw iets willen doneren."
Je voorbereiden om een van de hoogste bergen van je leven te bedwingen is niet zo maar iets. Marcel Zweers, die dit jaar zijn rennerspremière beleeft, is gemotiveerd door zijn naaste familie. Hij vreet kilometers op een Pinarello met probleemloos zadel; niettemin is zitten in deze trainingsfase moeilijk, meldt hij. Elise van Tiem neemt dit jaar drie maal de berg op in haar planning; een aantal renners maar liefst zes keer – en allemaal hebben ze hun reden.

Verzamelen
Het is 1 april als achttien renners zich melden bij het Sionshof in Nijmegen voor een kennismakingsrondje. April rondje Nijmegen en begin juni Alpe d’Huez, staat prominent in hun agenda. De kofferbak gaat open. De Pinarello’s, Ridley’s en type Magic Jan Jansen enzovoort worden in elkaar gezet.

Op 1 april maakten achttien renners bij Nijmegen een kennismakingsrondje. 

"Hou de boel heel jongens, blijf in het wiel van Walter", is het advies.
Dan is er koffie, de foto en even later liggen de jongens en de meiden op koers. Nou ja, jongens? Sjors Driessen (67) fietste De Rijn, Weser, Neckar, van Praag naar Zevenbergen, pakweg 20.000 kilometer schadevrij op de teller en dan nog op de eerste kilometers van dit opwarmingsritje malheur. Op deze koude, niettemin zonnige lentedag ging hij onderuit. Hij remde op zijn sleutelbeen, dat brak. Maar ja, je draait in het leven evenals in de wielrennerij niks terug.
Sjors zei: "Opgeven is geen optie, leven is vallen en opstaan, over zes weken zit ik weer in ‘t zadel. De Alpe ‘d Huez is mijn ultieme doel." Vorig jaar bedwong hij de Alp negen keer in drie dagen. Het was voor hem of haar, maar altijd wel voor iemand. "Ik heb daar zo veel geleerd."

100 procent
Alpe d’HuZes is een non-strijkstok-organisatie en geeft giften 100 procent door, naar de juiste plek. Met het geld dat nu reeds bij elkaar is, krijgen patiënten direct te horen waar ze aan toe zijn. Dat maakt sterker en strijdvaardig. Met onzekerheid leven en weken wachten op een uitslag, is door donaties niet meer nodig.
De Stichting Alpe d’HuZes maakt geen kosten. Giften worden door de overheid niet belast! Mocht u niet in gelegenheid zijn te kunnen lopen of fietsen maar zich niettemin willen inspannen voor dit doel, het rekeningnummer is 37.31.46.116 t.n.v. Stichting Alpe ‘d HuZes te Everdingen.

(Johan de Witte)

[HuZes]

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.