- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAlarm om bevergangen in dijk Milsbeek

Alarm om bevergangen in dijk Milsbeek

- Advertentie -

Delen

Waterschap Limburg is hevig geschrokken van gaten en gangen die bevers hebben gegraven in dijken langs de Maas. De veiligheid is hier in het geding, meldt het waterschap. Bij toeval werd in Milsbeek een ondergraven dijk ontdekt. Dat kwam aan het licht door de lage waterstand in de Maas als gevolg van de kapotgevaren stuw in Grave.

Medewerkers van het waterschap stuitten op acht bevergaten in de Maasdijk. Waterschap Limburg kampt al langer met bevers die overlast bezorgen, schade aan stuwen veroorzaken en voor extra kosten zorgen.

 

100.000 tot 150.000 euro schade

De schade aan de Maasdijk wordt geschat tussen de 100.000 en 150.000 euro. Het waterschap wil dat de Provincie Limburg dat vergoedt, want het soortenbeheer is een taak van de provincie.

De bever mag dan op tal van plaatsen in Nederland zeldzaam zijn, in Limburg is dat niet zo. De provincie telt er ruim 600. De bever doet het de laatste jaren heel goed dankzij de inspanningen van… het waterschap. Dat maakte de laatste jaren veel werk van het herstel van beekdalen.

 

3bevers_1Bestrijden

De gaten in de dijk bij Milsbeek veranderen de situatie, stelt waterschapsbestuurder Rein Dupont, verantwoordelijk voor de veiligheid van de Limburgse dijken. Bij het bestrijden van de overlast heeft het waterschap te maken met een woud aan regels doordat de bever een beschermde diersoort is.

Dupont wil ruimere bevoegdheden om de overlast aan te kunnen pakken. “Het moment dat we in dit soort gevallen bevers moeten kunnen doden, komt dichterbij. Hier komen we aan de veiligheid van de mensen die bij de dijken wonen.” Hij vermoedt dat op meer plaatsen in Nederland dijken mogelijk verzwakt zijn door bevers.

De gaten van de gangen bij Milsbeek zijn vorige week door medewerkers van Waterschap Limburg gedicht. De gangen worden de komende tijd ook volgespoten.

 

tekst: Noud van der Zee
foto’s: Waterschap Limburg

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -