Afvalafgifte in Amsterdam ook nog alleen met SAB-abonnement

0

Op 1 november voerde Rijkswaterstaat voor de afgifte van overig scheepsbedrijfsafval en niet-oliehoudend klein gevaarlijk afval (KGA) een abonnementensysteem in. Schippers kunnen sindsdien langs rijksvaarwegen alleen nog afval afgeven als zij een SAB-abonnement met chip hebben. Vandaag werd bekend dat ook Havenbedrijf Amsterdam zich bij dit beleid aansluit. In de Amsterdamse haven gelden nu dezelfde regels. Zonder jaarabonnement à 469 euro (of 194 voor alleen KGA) kunnen scheepseigenaren dus geen afval meer afgeven in de hoofdstad.

Abonnement
Binnenvaartschepen die wel in het bezit zijn van een abonnement kunnen huisvuil en niet-oliehouden KGA inleveren bij de inzamelvaartuigen van Marpol. Volgens het Havenbedrijf betaalden schippers geen extra heffingen voor afval in het Amsterdamse binnenhavengeld “en daar komt met dit aangekondigde beleid geen verandering in”.
Havenbedrijf Amsterdam draagt zorg voor de kosten van de inzamelstructuur in zijn haven, “waardoor de milieuboten in de haven kunnen varen. De schipper betaalt de afgifte van de overige scheepsafvalstoffen op basis van het afgesloten abonnement bij het SAB”. Aldus een verklaring van de havenbeheerder.

Zoals bekend waren zowel schippers als binnenvaartorganisaties het niet eens met de betaalde afgifte. Deze stap zal een nieuwe golf van kritiek opleveren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.